Nieuws24 jun '13 17:53Aangepast op 24 jun '13 18:10

Beleggers bang voor Chinese kredietcrisis

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenmarkten leverden vandaag flink in. Beleggers vrezen voor een kredietcrisis in China nadat de centrale bank van het land had aangegeven dat er geen extra geld in de economie wordt gepompt.

Ook speelde speculatie over het moment waarop de Amerikaanse centrale bank begint met het afbouwen van overheidssteun.

De AEX-index sloot 1,6 procent lager op 332,25 punten en de MidKap-index van middelgrote bedrijven verloor 2 procent tot 505,94 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,2 en 1,7 procent in.

China
De Chinese centrale bank liet weten dat er voldoende liquiditeit is in het financiële systeem. Dit betekent dat er voorlopig geen uitbreiding lijkt te komen van de kredietverstrekking in het land en dat de rentetarieven in China hoog blijven. Volgens analisten heeft de centrale bank daarmee een signaal afgegeven dat er geen extra geld in de economie zal worden gepompt.

De Shanghai Composite-index leverde na de mededeling ruim 5 procent in.

Imtech
Bij de Amsterdamse hoofdfondsen kreeg Imtech de hardste tik. De technisch dienstverlener werd vorige week al afgestraft na de publicatie van het onderzoeksrapport naar malversaties in Polen en Duitsland. Maandag leverde het aandeel 5,8 procent in na een afwaardering van ING, dat overigens wel verwacht dat het bedrijf de winstgevendheid in 2015 weer op het in de sector geldende niveau heeft.

Vastgoedbelegger Corio (min 4,3 procent), luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 3,9 procent), staalconcern ArcelorMittal (min 3,4 procent) en telecomconcern KPN (min 3,4 procent) leverden ook flink in.

Frankfurt
In Frankfurt steeg Kabel Deutschland 1,7 procent. Vodafone wil de Duitse leverancier van kabeltelevisie voor 7,7 miljard euro overnemen. Het Britse telecombedrijf biedt 87 euro per aandeel. Telefónica daalde bijna 2 procent in Madrid. Het Spaanse telecomconcern verkoopt zijn Ierse activiteiten voor 850 miljoen euro aan de Chinese branchegenoot Hutchison Whampoa.

De euro werd maandagmiddag voor 1,3096 dollar verhandeld, dat was 1,3119 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 93,49 dollar per vat. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 100 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen