Nieuws27 dec '12 15:01Aangepast op 27 dec '12 18:07

Fileleed neemt flink af

Auteur: Marjan van den Berg

Het was in het afgelopen jaar aanzienlijk minder druk op de weg, vooral rond Amsterdam.

Landelijk gemeten daalde de filezwaarte (lengte x duur van de file) in het afgelopen jaar met 40 procent. Extra rijstroken hebben ervoor gezorgd dat knelpunten zijn verdwenen, maar er ontstonden ook weer nieuwe.

Amsterdam
In de regio Amsterdam is de zogeheten filezwaarte de laatste 6 jaar met de helft gedaald. De ANWB zegt dat het komt door meer wegen, bruggen en viaducten en de economische ontwikkelingen. Arnoud Broekhuijs van de ANWB legt tegenover BNR uit dat de breedte van de files soms wel toeneemt, omdat er veel extra rijstroken zijn bijgekomen. "Maar dat is niet de oplossing. Eigenlijk willen we voorkomen dat mensen er in eerste instantie in belanden."

Dat de filezwaarte is afgenomen heeft volgens Broekhuijs vooral ook te maken met flexibeler werktijden. "Als we er bewust mee aan de slag gaan, hoeven we niet met zijn allen tijdens spitsuren te rijden. Ook spitsmijdprojecten hebben bijgedragen aan de afgenome zwaarte."

Ook in andere regio's daalde de filezwaarte, maar minder hard dan in Amsterdam en omgeving. Vooral rond Utrecht (extra rijstroken A12) en Rotterdam was het minder druk. Alleen op de A15 Europoort richting Ridderkerk en de A20 Hoek van Holland richting Gouda stond het verkeer rondom Rotterdam meer vast dan vorig jaar.

A4
De opvallendste wijziging in de top 10 van knelpunten is dat de A4 (Amsterdam-Den Haag) er niet meer in staat. Vorig jaar stond de dagelijkse file tussen Roelofarendsveen en Hoogmade nog op nummer 1. Sinds 1 april kan het verkeer daar in beide richtingen over drie in plaats van twee rijstroken. Broekhuijs: "Daar rijden nu veel mensen wel 80 kilometer per uur in plaats van 100, dat is een stuk beter dan stilstaan. In de toekomst moet die doorrijdsnelheid nog wel omhoog."

De A50 Arnhem - Eindhoven tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk staat met afstand op de eerste plaats. Het aantal files nam daar dit jaar zelfs toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen