Nieuws18 dec '12 11:42

Slipgevaar? Nadenkgevaar!

Auteur: Melvin Captein

De weg naar huis na een lange dag werken is vaak een moment van bezinning. Maar pas op: teveel nadenken tijdens het autorijden geeft een verhoogd risico op een aanrijding.

Een Franse wetenschapper concludeerde dat na een opmerkelijk onderzoek, legt Philip Droge, wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van faqt.nl, uit: "De onderzoeker is naar het ziekenhuis gegaan en zodra mensen binnenkwamen die een aanrijding hadden gehad, vroeg hij hen naar de oorzaak. In totaal ondervroeg hij 900 mensen en meer dan de helft gaf aan dat ze in de fout gingen omdat hun gedachten afdwaalden."

Spaarstand
Iedereen weet natuurlijk dat een auto besturen concentratie vereist. Hoe kan het dan dat men toch bezig is met wat men vanavond gaat eten of hoe laat de visite op de stoep staat? Droge: "Als je iets vaak achter elkaar doet ontwikkel je routine en het is dodelijk daar blind op te vertrouwen. Dingen die je vaak doet en goed kent zetten je hersens in een soort spaarstand. Je denkt al snel dat het allemaal wel goed komt."

Er zijn omstandigheden dat te veel nadenken tijdens het rijden extra gevaarlijk is. Vooral op lange, rechte afstanden slaat de verveling al snel toe. Ook mensen met een hoge BMI lopen verhoogd risico.Droge: "De theorie daarbij is dat dikkere mensen eerder last hebben van slaapapneu. Daardoor hebben ze overdag minder concentratie aan het stuur."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen