Nieuws26 nov '12 13:34

'Ondoordacht beleid dupeert hypotheekhouders'

Auteur: Melvin Captein

Mensen moeten langer de tijd krijgen om over te stappen naar een spaarhypotheek. Een grote groep huizenbezitters kan gedupeerd worden als er geen uitstel komt, zegt de Vereniging Eigen Huis.

De Vereniging Eigen Huis pleit ervoor dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek tot 1 juni de tijd hebben over te stappen naar een spaarhyptheek. De deadline staat nu nog op 1 januari.

Restschuld
Veel mensen hebben gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek omdat ze hun maandlasten lager willen houden. Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis kunnen houders van zo'n hypotheek in de problemen komen als ze hun huis willen verkopen. "Ze komen dan met de beruchte restschuld te zitten, omdat de waarde van de woning hoger is dan de hoogte van de hypotheek."

Overstappen naar een spaarhypotheek kan in dat geval aantrekkelijk zijn, maar volgens De la Porte zorgt dat in de praktijk nogal eens voor problemen. "Mensen zouden tot 31 december de tijd hebben om hun hypotheek aan te passen, maar in de praktijk is dat nu al niet meer mogelijk. De banken hebben de loketten namelijk al gesloten, omdat er zoveel veranderingen zijn doorgegeven, dat ze alles niet meer voor 31 december kunnen regelen. Voor nieuwe aanvragen is geen ruimte meer."

Ondoordacht beleid
Dat is volgens De la Porte problematisch, omdat Nederland ruim 2,5 miljoen mensen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek telt, waarvan er 700.000 met een potientiële restschuld kampen. "Als dat aantal nog verder groeit kunnen hypotheekadviseurs niet meer aan hun adviesplicht voldoen. Allemaal consequenties van ondoordacht beleid, waardoor mensen onnodig in de problemen komen", waarschuwt De la Porte.

Dat hypotheekadviseurs niet eerder aan de bel hebben getrokken over de kwestie, komt omdat zij er van uitgingen dat er sprake was van een flexible overgangsregeling. "Volkomen onverwacht is daar echter niets over opgenomen in de besluiten."

De la Porte verwacht wel dat er snel iets wordt gedaan aan de beslissing. "De deadline uitstellen is iets wat de overheid niets zou kosten. Het gaat er echt om mensen nog een mogelijkheid te bieden over te stappen."

Gerelateerde artikelen