Nieuws4 jun '13 12:09

AT: afkicken van terrorisme, het kan in Saudi-Arabië

Auteur: Fleur de Bruijn

Belonen en niet straffen, dit is in de gedragspsychologie een beproefde manier om gedrag te veranderen. In Saudi-Arabië is een speciale kliniek opgericht waarin terroristen kunnen afkicken van hun extreme gedachten.

Veroordeelde al-Qaidastrijders worden in Saudi-Arabië opnieuw afgericht door goed gedrag van de terroristen te belonen. De regering van Saudi-Arabië hoopt op deze manier veroordeelden op langere termijn terug te plaatsen in de maatschappij.

“Middels beloning gedrag te veranderen, is de beste manier”, zegt Marius Rietdijk is universitair docent gedragspsychologie. “De terroristen zijn natuurlijk gewend om zelf te straffen en worden daarvoor vervolgens gestraft door de samenleving, maar daarmee verander je het gedrag niet.”

Oog om oog
“Onze eerste reflex is om te denken: als zij ons iets hebben aangedaan, dan moeten wij hen straffen.” Dat is een eerste emotie, legt Rietdijk uit. “Uiteindelijk zakt die emotie als we het een plaats hebben gegeven in onze rationele hersenen en dan denken we meer aan de lange termijn.”

Strafvermindering
Rietdijk legt uit dat spijt betuigen de eerste stap is. Daarna moeten de terroristen zeggen dat ze ook daadwerkelijk willen veranderen. Het nieuwe, goede gedrag vervolgens belonen, kan op verschillende manieren, als de beloning maar niet te groot is. “Bijvoorbeeld middels een puntensysteem. Voor goed gedrag krijgen ze punten en daarmee kunnen ze dan strafvermindering krijgen.”

Parkiet
Het principe van belonen, wordt vaak toegepast op kinderen, zegt Rietdijk, en dat blijkt ook meestal goed te werken. In het centrum voor gedragsverandering van de VU wordt dit principe gebruikt om prestaties van bedrijven te verbeteren. “Ik heb zelf seens een parkiet gedresseerd, dat kan in een paar minuten. En ik ben ervan overtuigd dat dit ook bij mensen kan.” Hoeveel tijd het ‘dresseren’ van terroristen duurt, durft Rietdijk niet te zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen