Nieuws19 jan '13 15:10Aangepast op 19 jan '13 15:25

VVD'er Van Baalen aanwezig bij bizarre mislukte aanslag

Auteur: BNR Webredactie

Een man heeft in de Bulgaarse hoofdstad Sofia tevergeefs geprobeerd voorzitter Ahmed Dogan van de Beweging voor Rechten en Vrijheden te vermoorden. VVD'er Hans van Baalen maakte het bizarre incident van heel dichtbij mee.

Hij zat op het moment van de mislukte aanslag naast Dogan.

De aanslag vond plaats in het Nationaal Cultuurpaleis, waar een partijcongres wordt gehouden. Van Baalen is er als voorzitter van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen. Volgens Van Baalen kwamen een man hard aanlopen en richtte hij van dichtbij een pistool op Dogan toen die een speech hield. Van Baalen zou direct na Dogan de zaal toespreken.

Bulgaarse media melden dat het wapen een gaspistool was. De aanvaller, een 25-jarige man, had ook twee messen bij zich. De man had een strafblad voor diefstal en mishandeling.

Motief onbekend
Over de motieven van de aanslagpleger is nog niets bekend. "Maar het lijkt een politieke achtergrond te hebben, er zijn later dit jaar verkiezingen'', aldus Van Baalen. Dogan heeft een Turks-Bulgaarse achtergrond. Hij leidt de partij sinds 1990. Dogan is in opspraak geweest na beschuldigingen van corruptie, maar in 2010 werd hij daarvan vrijgesproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen