Roemenië vreest voor gevolgen kunstroof
De kunstroof zorgt in Roemenië voor schaamte, maar ze maken zich vooral zorgen over het Schengenverdrag.
De Roemeense verdachten van de kunstroof in Rotterdam krijgen vandaag hun strafeis te horen. Ze verschijnen in Boekarest voor de rechter. Maar wat iedereen zich vooral afvraagt: waar zijn nou die schilderijen? Drie van de zeven doeken zouden verbrand zijn, maar de advocaat van één van de verdachten beweert dat alle schilderijen er nog zijn.
"Je moet je voorstellen dat die advocaten nu alles uit de kast trekken om de boel te rekken om meer tijd te hebben om de verdediging voor te bereiden", zegt zuidoost-Europa-correspondent Mitra Nazar. "Die jongens gaan sowieso de bak in. Het is niet uitgesloten dat die schilderijen er nog zijn, maar het wordt wel ernstig betwijfeld. Uit het onderzoek naar de asresten in de kachel van de moeder van de hoofdverdachte blijkt dat er 95 procent kans is dat dat die schilderijen zijn geweest. De kans is ook aanwezig dat de andere drie of vier schilderijen er óók zijn verbrand."
De advocaat van een van de hoofdverdachten, Radu Dogaru, zei op zijn beurt voor aanvang van de zitting dat vijf van de zeven schilderijen aan Nederland kunnen worden teruggegeven, op het moment dat Dogaru wordt uitgeleverd.
Geen lieverdjes
Die Roemeense verdachten komen vandaag voor het eerst voor de rechter. "Gek genoeg zijn ze nooit veroordeeld voor de feiten die ze hebben gepleegd. In de aanklacht staat onder andere dat ze ook worden onderzocht voor vrouwenhandel en mishandeling met dood tot gevolg en allerlei betrokkenheid bij criminele organisaties. Ze komen uit een heel arm milieu in Roemenië waar criminaliteit meer regel is dan uitzondering. Het zijn geen lieverdjes, maar ze hebben allemaal bekend. En twee van de verdachten zijn ook gezien op camerabeelden in de Kunsthal."
De verdachten hangt een celstraf van minimaal zeven en maximaal twintig jaar boven het hoofd. "De maximale straf zou zijn als de kwalificatie 'diefstal met grote gevolgen' wordt gegeven. Dat gaat dus over de waarde van de schilderijen. Het is nog even de vraag of echt te bewjizen valt dat de schilderijen zijn vernietigd. Dan kunnen ze absoluut twintig jaar celstraf krijgen. Dat is ook de reden waarom de advocaten opvoeren dat het onderzoek naar de asresten niet legitiem is. Het is de vraag of ze dat gaat lukken."
Schengen
Ook in Roemenië krijgt de zaak veel aandacht, zegt onze correspondent. "De kranten staan er vol mee. Er is veel geschreven over de schaamte die Roemenië heeft over dit gebeuren. Het imago van de Roemenen was in West-Europa en Nederland al niet al te best, dit maakt het alleen nog maar erger. Ze zijn ook bang dat het invloed heeft op de toetreding tot de Schengenregio. Dat staat nog steeds in de koelkast. De Roemenen volgen het op de voet."