Nieuws13 aug '13 09:47

Proces kunstroof uitgesteld tot september

Auteur: BNR Webredactie

De rechtszaak tegen de verdachten van de schilderijenroof in de Rotterdamse Kunsthal is uitgesteld tot 10 september.

De rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest besloot dinsdag tot het uitstel op verzoek van de advocaten van de verdachten. Ze wezen erop dat belangrijke informatie van de Triton Foundation, de eigenaar van de zeven gestolen doeken, ontbrak in het dossier. De rechters gingen daarin mee.

Contra-expertise
Volgens de advocaat gaat de aanklacht uit van vernietiging van vier van de zeven schilderijen, terwijl dat volgens hem helemaal niet zeker is, legt BNR-redacteur René de Monchy uit. "Er zijn weliswaar resten gevonden, maar de controle op het onderzoek moer nog gedaan worden."

Deze contra-expertise door onder meer het Louvre in Parijs vindt op dit moment plaats. "Als die tot een ander oordeel komen, dan maakt dat de strategie van de advocaat natuurlijk heel anders", vertelt De Monchy. "Dan kan hun nooit worden verweten dat ze de kunst hebben vernietigd."

Onderhandelen
Het uitstel geeft de verdediging de ruimte om te onderhandelen met de aanklager. Hoewel de Roemeense justitie eerder heeft gezegd dat dit niet mag, is dat in sommige, specifieke gevallen wel toegestaan.

"Dat zou kunnen betekenen dat er misschien nog één of twee schilderijen teruggevonden kunnen worden", speculeert De Monchy. "Iedereen vraagt zich natuurlijk af wat dat specifieke geval is, maar dat is niet duidelijk."

Gerelateerde artikelen