Nieuws8 nov '13 15:51Aangepast op 8 nov '13 16:40

'Moment van 'eindspel' Iran-gesprekken lijkt aangebroken'

Auteur: Thijs Baas

Een werkelijk akkoord met Iran over het omstreden kernprogramma van dat land is op dit moment nog iets te veel gevraagd. Toch lijken de zes wereldmachten die in spoedzitting bijeen zijn in Genève zó ver tot elkaar zijn gekomen dat de periode aanbreekt voor serieus onderhandelen.

Dat zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg tegen BNR. De ministers van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië ontmoeten elkaar in Genève, wat ze aanvankelijk alleen zouden doen bij een akkoord. Maar of het akkoord werkelijk zo dichtbij is, is maar de vraag. "Het kan ook zijn dat het nu zó lastig is in deze spannende fase dat we zeggen: we komen op dat niveau juist onze schouders eronder zetten."

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die rond vier uur in Genève arriveerde, herhaalde dat er nog enkele zeer belangrijke thema's op tafel liggen die moeten worden opgelost. "Het is belangrijk dat die helder en grondig aan de orde komen. Ik wil dan ook benadrukken dat er op dit moment nog geen overeenstemming is."

Wel zou er al gesproken worden over een voorlopige tekst voor het akkoord, waarin sprake is van een gemeenschappelijk doel, een 'eindspel, binnen een jaar' en maatregelen die over en weer het vertrouwen moeten herstellen. Hammelburg: "Ik denk dat ze in eerste instantie nog met wat bescheiden dingen komen, maar er zal ook in staan dat ze nu zó ver tot elkaar zijn gekomen dat de periode aanbreekt voor serieus onderhandelen. Maar het is niét zo dat ze er in één keer uit zijn, geen sprake van."

Rusland en China
Blijkbaar zitten de laatste geschillen voornamelijk aan westerse kant, aangezien de Russische en Chinese ministers van Buitenlandse Zaken niét naar Genève vliegen. En Israël waarschuwt de westerse landen zelfs om er helemaal niet 'in te tuinen'. "Het gaat erom de Iraniërs in het akkoord het nucleaire programma een limiet te geven - en niet meer te verrijken dan 20 procent - en meer toezicht toe te staan van het atoomagentschap."

In ruil daarvoor moet het westen zeggen dat de onderhandelingen volgend jaar doorgaan en moet er al wel vast íets aan de sancties worden gedaan, zoals de bevroren Iraanse tegoeden of handelen in goud. Allemaal vertragingstactiek, meent de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. En die staat daar niet alleen in, meldt Hammelburg. "Vrijwel de hele Golfregio, Saudi-Arabië vinden dat ook, evenals veel Amerikaanse parlementsleden; in de Senaat werd gisteren nog een debat geweest om de sancties niet te laten verslappen."

Gerelateerde artikelen