Nieuws8 nov '13 10:34

Kerry naar Genève, akkoord lijkt dichtbij

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist vrijdag naar Genève, waardoor de verwachtingen stijgen dat snel een akkoord wordt bereikt tussen Iran en zes wereldmachten over het omstreden Iraanse atoomprogramma.

"Minister Kerry zal vrijdag op uitnodiging van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton naar Genève afreizen om daar de meningsverschillen bij de onderhandelingen te verkleinen'', aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland) en Duitsland voeren sinds donderdag overleg met de Iraanse regering over het omstreden atoomprogramma.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei tegen CNN dat de onderhandelende partijen vrijdag "een soort verklaring'' zullen opstellen dat uit drie onderdelen zou bestaan: een gemeenschappelijk doel, een "eindspel, binnen een jaar'' en maatregelen die over en weer het vertrouwen moeten herstellen.

Voordat Kerry naar Zwitserland vliegt, heeft hij eerst nog een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat een akkoord met Iran een "historische fout'' zou zijn.

Gerelateerde artikelen