Nieuws22 aug '12 16:29

EU-handel krijgt miljardenboost

Auteur: Mijke Hurkx

Rusland treedt tot de Wereldhandelsorganisatie en dat is goed nieuws voor de Europese Unie. De EU-handel krijgt zo een boost van miljarden euro's.

Rusland treedt woensdag officieel toe als 156e land tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Europa is de grootste handelspartner van het Oost-Europese land, het is ook goed nieuws voor de Nederlandse handel. WTO-lidmaatschap van Rusland betekent een een boost voor de Europese economie door allerlei tariefsverlagingen en omdat zo handelsbarrières verdwijnen.

Onderhandelen
18 onderhandelingsjaren gingen vooraf aan de toetreding. Rusland was de laatste grootste economie die nog geen lid was van internationale handelsgemeenschap. De toetreding werd jarenlang tegengehouden door buurland Georgië. Vorig jaar sloten de landen een akkoord, waarna Georgië zijn veto tegen de Russische toetreding introk.

Nieuwe stap
De Europese Unie verwelkomde het Russische lidmaatschap als belangrijke stap voor de integratie van Rusland in de wereldeconomie. Het is goed voor de modernisering van de economie van het land en biedt tal van kansen voor Russische en Europese bedrijven, verklaarde Eurocommissaris Karel De Gucht (Handel).

Kansen voor Nederland
De Nederlandse kansen liggen onder meer op energiegebied, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. "Nederland heeft de ambitie om een belangrijke speler te blijven op energiegebied, ook als straks de Groninger gasvelden zijn uitgeput. Wij willen in de toekomst de spil zijn in het transport van gas in Europa. Het WTO-lidmaatschap van Rusland biedt daarvoor extra kansen. Het Russische Gazprom is nu al een belangrijke partner van onze Gasunie.''

Vanuit Rusland komt er vooral gas en olie deze kant op. De import uit Rusland was in 2011 17 miljard euro waard, circa 4,9 procent van de totale Nederlandse import.

De waarde van de goederen die vanuit Nederland naar Rusland gingen, was vorig jaar 6,5 miljard euro, bijna 2 procent van de totale Nederlandse export. Vanuit Nederland gaan er vooral machines (25 procent) en chemische producten (20 procent) naar Rusland. Een derde exportpoot zijn voedingsproducten (10 procent). "Als het om chemie en voedselverwerkende industrie gaat, hoort Nederland tot de wereldtop", tekent Van Mulligen hierbij aan.

Gemeten naar het totale handelsvolume staat Rusland op de Nederlandse lijst van de tien belangrijkste handelspartners op de achtste plaats. Een Russische opmars in de top 10 lijkt aanstaande door het WTO-lidmaatschap, aldus de CBS-econoom.

Gerelateerde artikelen