Nieuws7 mrt '13 18:18Aangepast op 7 mrt '13 18:51

Politie en burgemeester hebben fouten gemaakt bij Project X

Auteur: BNR Webredactie

De politie in Groningen en de burgemeester van Haren hebben fouten gemaakt bij de rellen rondom het Project X-feest van vorig jaar.

Dat melden de NOS, RTV Noord en Dagblad van het Noorden, die al zeggen te beschikken over de conclusies uit het rapport van de commissie-Cohen die de aanpak van de rellen onderzocht. Het rapport zou eigenlijk vrijdag pas officieel gepresenteerd worden door Job Cohen.

Agenten waren slecht voorbereid en de burgemeester heeft te lang gewacht met het inroepen van hulp. Ook waren er te weinig leden van de Mobiele Eenheid. De politie begreep ook niets van sociale media, meldt de NOS.

Volgens de commissie was de speelruimte van de politie aan een kant beperkt door de besluiten van politie, jusitie en burgemeester. Die wilden een normale gang van zaken, Haren niet afsluiten en zo weinig mogelijk zichtbare politie, aldus RTV Noord en Dagblad van het Noorden.

ACP niet verrast door kritiek
Politiebond ACP is niet verrast door de kritiek die de politie krijgt voor de aanpak van het uit de hand gelopen Facebookfeest. Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp donderdag voor de NOS-radio in reactie op de uitgelekte conclusies.

Van de Kamp zegt de tekst van het rapport nog niet te hebben gezien, maar is op grond van informatie van leden van de bond niet verrast door de kritiek op de politie. "Die signalen hadden we al.''

De zogenoemde Facebookrellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te 'vieren' een tiener. De uitnodiging van een privéfeestje ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen