Nieuws23 jan '12 11:59

Geld maakt (niet) gelukkig

Auteur: Edme Koorstra

Een gelukkig huwelijk is minder waard dan je misschien denkt. En je gezondheid is ongeveer evenveel waard als een leuk grachtenpandje in Delft.

Een Britse econoom hangt een prijskaartje vriendschappen, relaties, geluk en gezondheid. Helemaal wetenschappelijk verantwoord, in keiharde euro's. Nick Powdthavee, doctor in de Economie, publiceerde het artikel 'Hang een prijskaartje aan je vrienden', gebaseerd op onderzoek onder 10.000 Britten.

Vrienden, familie
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat iemand die weinig contact heeft met vrienden of familie 76.000 euro extra per jaar nodig heeft om even gelukkig te zijn als iemand die zijn vrienden of familie dagelijks ziet.

De prijs van het huwelijk
Een goed huwelijk is 84.000 euro waard, en een goede gezondheid 360.000 euro. Dat komt er op neer dat iemand die geen goed huwelijk heeft 84.000 euro per jaar extra nodig heeft om even gelukkig te zijn als iemand die wel gelukkig getrouwd is.

Mensen met een hele slechte gezondheid zijn pas even gelukkig als gezonde mensen als ze elk jaar 360.000 euro extra te besteden hebben.

Compenseren
Het einde van een relatie kost je 69.000 euro per jaar, een scheiding 26.000 euro. "Dat betekent dat mensen met het allerlaagste inkomen een scheiding zelfs nog niet zouden compenseren als ze plots in de hoogste loonschaal terechtkomen", zegt Powdthavee.

Kosten-baten
Powdthavee gebruikte voor zijn onderzoek de klassieke kosten-batenanalyse: "Mensen halen voldoening uit het contact met vrienden en ze halen voldoening uit geld", zegt hij.

Volgens hem kun je exact vergelijken hoeveel voldoening ze uit geld en uit vriendschappen halen, en hoe groot de invloed is op hun geluk. "Een wiskundige berekening van geluk lijkt misschien twijfelachtig voor niet-wiskundigen," zegt hij, "maar is wel degelijk rechtlijnig."

Nuttig?
Volgens de Universiteit van Londen is dit onderzoek vooral nuttig voor de regering. Die kan met een analyse van de kosten en de baten berekenen wat verschillende maatregelen kunnen opbrengen: "Zo kan bijvoorbeeld een betere mobiliteit leiden tot een beter inkomen, maar ook de kwaliteit van sociale netwerken verbeteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen