'Koopkracht kan in gedrang komen met voorstel Klijnsma'
Pensioenfonds Zorg en Welzijn is bang dat met de keuze voor één nieuw pensioenstelsel, zoals staatssecretaris Klijnsma voorstelt, de koopkracht in het gedrang kan komen. Dat zegt Peter Borgdorff, de directeur van het pensioenfonds op BNR.
Borgdorff had liever zelf de keuze gehad tussen de twee voorstellen die het kabinet deze zomer deed, zegt hij. "Een reëel contract waarbij je indexatie mogelijk maakt en een nominaal contract waarin je zekerheid belooft", legt hij uit.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er maar één nieuw pensioenstelsel in Nederland komt. En daarmee keert de stabiele premie die werknemers en werkgevers voor het pensioen betalen terug.
Als Borgdorff de keuze had gehad, was hij gegaan voor een contract waarin de indexatie maximaal was geweest. "Want wij geloven in een pensioen wat je kunt indexeren waardoor je de koopkracht van mensen op een peil kunt houden. Wij zijn bang dat het in het voorstel van de staatssecretaris nog wel eens in het gedrang kan komen."
Geen zekerheid beloven
In het systeem zoals Klijnsma het voorstelt, ben je minder zeker van indexatie, zegt Borgdorff. "Want de staatssecretaris baseert haar voorstel op nominale uitgangspunten, dus op het uitgangspunt dat er een bepaalde zekerheid is. Wij denken dat je bij pensioenen geen zekerheid kunt beloven. Dat heeft de geschiedenis ons ook wel geleerd. Dan hebben we liever maar dat we een zodanig beleggingsbeleid kunnen kiezen, dat wij geld met geld kunnen verdienen en daarmee die indexatie, de verhoging van pensioenen beter mogelijk kunnen maken. Want wij zien in het voorstel van de staatssecretaris is dat toch uiteindelijk de korte termijn heel belangrijk blijft. Dat vinden wij erg jammer."
Goede kanten
Toch zijn er ook goede kanten, hoewel het voor ouderen niet per se veel beter of slechter wordt. "Het betekent in elk geval dat als het niet goed gaat met het pensioenfonds, je meteen gaat ingrijpen. Dat wil zeggen dat je meteen het pensioen gaat aanpassen, omdat je in problemen bent gekomen. Dat raakt ouderen maar je smeert het over maximaal tien jaar uit. Daarmee wordt de pijn in elk geval een beetje verlicht."
Voor jongeren is het ook goed nieuws, zegt Borgdorff. "Die weten nu dat er meteen wordt ingegrepen en niet uitstellen. Er zit voor de generaties echt wel een voordeel in."
Borgdorff hoopt dat de staatssecretaris luistert naar de oproep om het zo reëel mogelijk te maken. "Dus met een zo goed mogelijk beleggingsbeleid passend bij een geïndexeerd pensioen. Als ze dat nog voor elkaar weet te krijgen, zijn we er heel blij mee. Maar dat moeten we dan maar even afwachten. We gaan er graag met haar over in gesprek."