Nieuws16 mrt '12 16:04Aangepast op 16 mrt '12 22:15

Samsom gaat de PvdA leiden [update]

Auteur: Thijs Baas

Met de uitverkiezing van Diederik Samsom als de nieuwe politiek leider van de PvdA is een eind gekomen aan een aantal bewogen weken voor de sociaal-democraten.

Samsom had verrassend genoeg maar één stemronde nodig om de rest te verslaan. Met 54 procent had hij meteen de absolute meerderheid van de stemmen, meldt politiek verslaggever Hans Verbeek op BNR.

Bovendien sprak partijvoorzitter Hans Spekman van een feest van de democratie: 68 procent van de PvdA-leden bracht uiteindelijk zijn stem uit, 14 procentpunt meer dan destijds bij de verkiezing van Wouter Bos.

Activistischer
De PvdA moet minder met zichzelf bezig zijn, zegt Samsom tegen BNR-verslaggever Hans Verbeek. "Heldere keuzes maken, kiezers preciezer lat offensiever, activistischer. Linkser of rechtser doet er niet toe", meldt hij. Dat kan in de oppositie tegen het kabinet-Rutte, maar Samsom bevestigt dat hij ook beschikbaar is als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen.

"Voor u staat een dankbaar, trots en strijdbaar partijleider van de Partij van de Arbeid. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen van de leden en dankbaar voor deze prachtige verkiezingsstrijd die wij mochten voeren", zei Samsom toen duidelijk was dat hij de nieuwe partijleider was. Daarbij ging zijn dank in eerste instantie uit naar zijn "fomidabele medekandidaten".

Gelijk op
Nadat de race aanvankelijk gelijk op ging tussen Plasterk en Samsom, liep de laatste op het eind duidelijk uit op zijn voornaamste rivaal. Die beweging zag ook opiniepeiler Maurice de Hond in zijn talloze peilingen van de afgelopen weken, al erkent hij dat die vooral onder de PvdA-kiezers werden gehouden en niet per se onder de leden.

Samsom leek even zijn eigen glazen in te gooien toen hij partijgenoot en burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen in een tweet afviel. "Rondom de 'Wolfsen-problematiek in Utrecht zag je Plasterk weer naar boven gaan, maar toen was de stemming al geopend. Maar de winst is bij de leden zo overtuigend dat ik niet denk dat er anders was gestemd als de stemming later was geweest."

De PvdA lijkt in de peilingen iets te profiteren van de lijsttrekkersverkiezing, maar daar moet niet te veel waarde aan worden gehecht, meent De Hond. "De PvdA staat nog altijd op twaalf zetels verlies. Het is leuk en mooi geweest, maar nu begint weer het echte werk, namelijk de kiezer overtuigen."

Stevige strijd
Diederik Samsom, Ronald Pasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi vochten een af en toe hevige strijd om het fractievoorzitterschap en partijleiderschap uit. Samsom en Plasterk waren vanaf het begin de grote favorieten.

De leden van de partij hadden tot woensdagmiddag de kans om te stemmen over de opvolging van Job Cohen. Die stapte op omdat hij er naar eigen zeggen niet in was geslaagd om "in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen".

Reacties
Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks feliciteert Samsom: "Ik wens hem veel succes als nieuwe fractievoorzitter van de PvdA. Met zijn achtergrond heeft GroenLinks er een groene bondgenoot bij. Er is een hoop te doen voor een groener, socialer en progressiever Nederland. Ik kijk uit naar een goede samenwerking.''

SP-leider Emile Roemer is korter van stof: "Van harte gefeliciteerd! Ik zie uit naar de samenwerking. Hard nodig tegen dit afbraakkabinet.''

Plasterk: heldere uitslag
Ronald Plasterk gaat zich weer richten op zijn taak als woordvoerder financiën nu hij de strijd om het partijleiderschap verloren heeft van Samsom. Plasterk zei blij te zijn met het vertrouwen dat hij van ongeveer een derde van de stemmers heeft gekregen. "Het is een heldere uitslag. De leden mogen stemmen en dan kun je winnen of verliezen. Ik heb er volledig vrede mee dat het op een goede manier is gegaan.''

"Hij is energiek en vol ideeën. Een prima politiek leider en fractievoorzitter", zegt runner-up Plasterk tegen Hans Verbeek. Volgens hem is er de afgelopen weken een 'eerlijke en open strijd' gevoerd.

"De PvdA heeft behoefte aan iemand die met passie debat kan voeren en zich niet in de hoek laat zetten. Maar of hij ook de lijn kan uitzetten voor de PvdA die tot blijvend herstel leidt is nog maar de vraag", zegt politicoloog Philip van Praag van de Universiteit van Amsterdam. Hij vindt het profiel van Samsom nog niet sprankelend genoeg om hem nu al als de grote verlosser te beschouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen