Nieuws5 mrt '12 08:20Aangepast op 5 mrt '12 13:47

Overleg bezuinigingen van start

Auteur: BNR Webredactie

Onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn maandag begonnen met hun gesprekken over extra bezuinigingen, die mogelijk kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard euro.

Vorige week bleek uit nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat het begrotingstekort volgend jaar naar verwachting uitkomt op 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook in de jaren erna blijft volgens de huidige inzichten het tekort boven de in Europa toegestane grens van 3 procent.

Extra ingrepen
Voor premier Mark Rutte reden om de regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV naar het Catshuis te halen om te besluiten over extra ingrepen. Namens de VVD zitten Rutte en fractievoorzitter Stef Blok aan tafel. Voor het CDA is dat vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, namens de PVV is dat fractievoorzitter Geert Wilders en vicefractievoorzitter Fleur Agema.

Rutte gaf voor het begin van het overleg een uitleg van de financiële situatie waarin Nederland terecht is gekomen en dat het begrotingstekort naar 3 procent moet. Niet alleen volgens Brussel, zoals Rutte telkens benadrukt, maar ook in het belang van Nederland.

Slim hervormen
Ook vicepremier Verhagen kwam aan het woord. Verbeek: "Hij benadrukte dat Nederland een welvaren land is maar dat er behalve bezuinigd ook slim hervormd moet worden. Toch weer die nadruk van Verhangen op die hervormingsmaatregelen. Niet alleen op de bezuinigingen. En Verhagen zei verder dat we ons niet uit het veld moeten laten slaan als het een beetje tegen zit. Dat is de manier waarop Verhagen er tegenaan kijkt."

Wilders kwam met een veel politieker verhaal.  "Die zegt dat hij er met weinig plezier staat maar wel met de wil er te komen. Maar dat gebeurt, wat de PVV betreft, niet tegen elke prijs. Tegenover die pijnlijke maatregelen, die ook de PVV-aanhang moet slikken,  moeten andere maatregelen staan die het hele pakket voor hen aanvaardbaar maakt. Hij noemde daarbij weer met name immigratie en asiel. Er moet wat Wilders betreft echt iets tegenover staan, willen deze beslissingen lukken."

Mediastilte
Voor de onderhandelingen zijn minimaal drie weken uitgetrokken. De partijen hebben afgesproken gedurende de onderhandelingen geen mededelingen te doen. "Dat wil zeggen dat we er niets van zullen horen. Althans voor zover er niet gelekt wordt. En dat kan natuurlijk wel degelijk gaan gebeuren op momenten dat een van de drie partijen denkt dat ze daar belang bij hebben", zegt BNR-politiekverslaggever Hans Verbeek.

PVV-leider Geert Wilders zei bereid te zijn tot pijnlijke maatregelen, mits daar genoeg PVV-maatregelen tegenover staan. Hij sluit niet uit dat er langer dan 3 weken wordt onderhandeld. De bezuinigingen kunnen oplopen tot 16 miljard euro.

Verbeek benadrukt dat de onderhandelingen van levensgroot belang zijn voor het kabinet. "Je moet niet vergeten hier staat niet alleen de zoektocht naar miljarden op het programma staat maar ook de hele toekomst van het kabinet. Want als ze er om wat voor reden dan ook niet uitkomen, dan is het gedaan met dit kabinet."

Gerelateerde artikelen