Nieuws24 apr '12 06:03

Burgemeesters pleiten voor stemcomputer

Auteur: Thijs Baas

Het moet weer mogelijk worden om te stemmen per computer, vinden de Nederlandse burgemeesters.

Dat zegt de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Bernt Schneiders, op BNR. Schneiders is zelf burgemeester van Haarlem. Al jaren hekelt hij het gebruik van het rode potlood. "Ik roep namens de burgemeesters op om zo snel mogelijk te zorgen dat we weer gewoon stemcomputers krijgen. Het is een illusie dat dat voor de nu bedachte verkiezingsdatum ergens in juni zal zijn."

"Maar ik denk dat dit nog wel weer eens aantoont dat als er een urgente situatie is waar je snel verkiezingen moet kunnen organiseren, dat het dan wel erg handig is als je dat dan ook op een moderne manier doet zoals we dat in bijna alle takken van sport georganiseerd wordt."

Omslachtig
Stemformulieren moeten gedrukt worden en gedistribueerd, en daarna ook nog eens vanuit de hoofdstembureaus ingeleverd worden in Den Haag. En de Kieswet rept met geen woord over de stemcomputer. "Dat lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel, want het betekent dat je zelf kunt bepalen hoe je je verkiezingen inricht. Dat is ook al wel gebleken omdat we natuurlijk die computers gehad hebben. Wat mij betreft gewoon zo snel mogelijk handelen."

Het zou een goed idee zijn om de stemcomputer inzet te maken van de verkiezingen, zegt Schneiders gekscherend. Om daar serieus aan toe te voegen: "Ik denk dat we er als gemeenten er enorm bij gebaat zijn als die stemcomputer gewoon weer terugkomt. Ik zie kansen. Het is nog een extra bewijs van het feit dat er een zekere urgentie is. Als je snel moet kunnen kiezen, is het jammer dat je niet over de moderne middelen beschikt."

Slecht idee
Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit, vindt het gebruik van de stemcomputer een slecht idee. "Ik denk dat stemmen een van de meest delicate en gevoelige processen in een democratie is, waarvan de uitkomst nogal wat impact heeft. Je wil toch absoluut voorkomen dat hackers een invloed hebben op de uitslag door die moderne middelen", zegt hij op BNR.

Jacobs haalt het beveiligingslek bij het computerprogramma Humannet aan als voorbeeld, waardoor vrijdag de medische dossiers van 300.000 mensen praktisch op straat lagen. "Daar werd aangetoond hoe dingen fout kunnen gaan met deze prachtige moderne middelen. Stemmen is een heel moeilijk proces waarbij je aan de ene kant goed moet weten met wie je te maken hebt."

Stemmen met papier moeilijk te beïnvloeden
"Aan de andere kan moet je anonimiteit waarborgen en waarborgen dat er absoluut correct gestemd wordt. Gemeenten vinden het lastig om dit met papier te doen. Maar stemmen via papier is een ontzettend robuust proces wat moeilijk te beïnvloeden is door buitenstaanders. Eigenlijk zijn alle westerse landen afgestapt van het idee van elektronisch stemmen. Ik begrijp dat het ministerie van Binnenlandse Zaken wel bezig is aan een manier om op papier uitgebrachte stemmen elektronisch te tellen, waarmee een deel van de bezwaren van gemeenten weggenomen worden. Maar we moeten absoluut zorgvuldig met dit stemproces omgaan", aldus Jacobs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen