Nieuws2 feb '13 11:47Aangepast op 2 feb '13 16:41

Ex-voorzitter FNV Bouw perstte 79-jarige af

Auteur: Fleur de Bruijn

De vrijdag opgestapte voorzitter van FNV Bouw, Willem Linders, is afgetreden omdat hij wordt verdacht van poging tot afpersing. Hij moet donderdag voor de rechter komen daarvoor.

Een woordvoerder van FNV Bouw bevestigde dat Linders de zaak zelf heeft aangemeld bij de organisatie en zelf heeft aangegeven te willen terugtreden om deze zaak. Eerder nog werd gemeld dat hij om ’privéomstandigheden’ opstapte.

Dreigbrieven
Het Eindhovens Dagblad meldt dat Linders vorig jaar drie dreigbrieven heeft gestuurd aan een 79-jarige vrouw met als doel geld van haar los te krijgen. Hij zou hier vorig jaar voor zijn opgepakt.

Linders zelf zegt in de krant: “Ik heb iets totaal verachtelijks gedaan en weet niet waarom. Wat ik gedaan heb, is het tegenovergestelde van wie ik eigenlijk ben."

Eigen regels
De zegsman van FNV Bouw noemt de zaak ‘voor iedereen heel vervelend’. “Voor het eventuele slachtoffer, voor Linders zelf en voor de bond. De bond betreurt dit’’.

Ton Heerts, de voorzitter van de nieuw op te richten overkoepelende vakvereniging FNV In Beweging, wil dat er goed wordt gekeken naar de procedures en screening van personen bij bestuursverkiezingen. Elke verenging heeft daarvoor zijn eigen regels. “Daarover moet nu met de aangesloten bonden worden gesproken.’’

Referenties
Volgens de FNV Bouw-zegsman is Linders van te voren gescreend 'zoals elke organisatie dat doet’. Er zijn voordat Linders aantrad meerdere referenties opgevraagd over Linders, zo zegt hij. Nadat deze zaak duidelijk wasgeworden heeft de organisatie direct ingevoerd dat de aannameprocedures worden verscherpt, stelt hij. “Mensen moeten vanaf nu ook een bewijs van goed gedrag kunnen overleggen.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen