Nieuws11 sep '12 14:59Aangepast op 11 sep '12 19:38

VVD en PvdA ook nek-aan-nek bij EenVandaag

Auteur: Anne-Greet Haars

Zowel in de peiling van TNS Nipo als in de peiling van EenVandaag staat de VVD met één zetel voor op de PvdA. VVD komt nu uit op 35; PvdA op 34.

Bij de peiling van EenVaang stijgt de PvdA ten opzichte van de peiling van vorige wee met 4 zetels. De VVD stijgt ook 1 zetel .

De SP verliest opnieuw 4 zetels en komt uit op 22 zetels. Ook D66 verliest 1 zetel en komt op 11. De andere partijen blijven gelijk: de PVV op 17, CDA op 12, GroenLinks op 4, ChristenUnie op 7, SGP op 3 en 50PLUS op 3.

TNS Nipo
In de peiling van TNS Nipo stijgt PvdA ook sterk: van 26 zetels naar 34. De SP zakt ook bij deze peiling verder terug. De partij van Emile Roemer komt uit op 21 zetels, bij de vorige peiling op 4 september kon de SP nog rekenen op 28 zetels.

PVV blijft gelijk en houdt 17 zetels. Het CDA verliest onder lijsttrekker Buma een zetel ten opzichte van de laatste peiling en komt uit op 12. D66 blijft op 13 zetels. ChristenUnie wint een zetel en komt op 6. GroenLinks daalt in de peiling en komt nu uit op 4 zetels, een verlies van 1 zetel.

"Opvallend bij TNS Nipo is dat ze 50Plus op vier zetels in schatten - net als vorige week overigens", zegt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek.

Maurice de Hond
De PvdA en VVD blijven ook in een peiling van Maurice de Hond een dag voor de verkiezingen in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Beide partijen halen in de peiling 36 zetels.

PVV en CDA verliezen beide een zetel en komen uit op respectievelijk 18 en 12 zetels. De SP blijft op 20 staan, D66 op 11, ChristenUnie op 5, GroenLinks op 4, de SGP op 3 en de Partij voor de Dieren op 3. Nieuwkomer 50PLUS staat op 2 zetels.

Volgens De Hond weet 20 procent van de kiezers nog niet waarop ze gaan stemmen.

Programma vandaag
Vandaag doen de lijsttrekkers nog een laatste poging omkiezers voor zich te winnen. "Vanavond is er een slotdebat op televisie. Ook in andere tv-programma's zullen politici hun opwachting maken", vertelt BNR's Hans Verbeek.

"Samsom ging vandaag niet de straat op, maar Rutte was vandaag bij de huldiging van de paralympics-atleten."

Gerelateerde artikelen