Nieuws25 jan '12 16:31

Economie Egypte nog op laag pitje

Auteur: Edme Koorstra

Tijdens de omwenteling kwam de Egyptische economie tot stilstand. Toeristen bleven weg en buitenlandse investeerders hielden hun hand op de knip. Hoe is dat nu, een jaar later?

"Met de economie gaat het nog steeds heel traag," zegt advocaat Mauritius Wijffels. Hij begeleidt Nederlanders die zaken willen doen in Egypte. "Per sector kunnen de kansen heel erg verschillen. Maar buitenlandse investeerders wachten nog even af hoe de verkiezingen gaan, en hoe de leiding er straks uitziet. Ik denk dat we nog een paar maanden geduld moeten hebben voordat dat duidelijk is."

'Geen buitenlanders'
Ook Eline van Nistelrooij, politiek commentator en voormalig voorzitter van DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks, ziet de gevolgen van de revolutie in het land: "Ik was er een week geleden, en heb er bijna geen buitenlanders gezien, het toerisme is er met 80 procent gedaald. Dat heeft veel invloed op de Egyptische maatschappij."

Feestdemonstratie
Duizenden Egyptenaren hebben zich woensdag verzameld op het beroemde Tahrirplein, in het centrum van Caïro. Daar begonnen precies een jaar geleden de protesten die leidden tot het aftreden van president Hosni Mubarak.

Het is een combinatie van demonstratie en feest. Zo worden op het plein de 'martelaren van de revolutie' geëerd, maar wordt er ook om de val van het militaire leiders geroepen, aldus nieuwszender al-Jazeera. De militairen leiden het land sinds de val van Mubarak die dertig jaar aan de macht was.

Ziekenhuis
De oud-president ligt intussen al maanden in een militair ziekenhuis in Caïro. Hij staat terecht wegens onder meer betrokkenheid bij de dood van honderden betogers tijdens de opstand. De aanklagers hebben de doodstraf tegen hem geëist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen