Nieuws25 jan '12 10:47

Egyptenaren weer op Tahrirplein

Auteur: Harmen Simon Teunis

Duizenden Egyptenaren zijn woensdag weer naar het beroemde Tahrirplein in het centrum van Caïro gegaan voor de eerste verjaardag van de fameuze opstand.

De protesten die op het plein ontstonden op 25 januari 2011 zorgden uiteindelijk voor het aftreden van de toenmalige president Hosni Mubarak.

De bijeenkomst van vandaag is een combinatie van een demonstratie en een feest. Op het plein worden bijvoorbeeld de 'martelaren van de revolutie' geëerd, maar ook om de val van de militaire leiders geroepen, meldt nieuwszender al-Jazeera. De militairen leiden het land sinds de val van Mubarak.

Defilé
De strijdkrachten vieren de gebeurtenis ook. Zij doen dat met een defilé van de marine in de noordelijke havenstad Alexandrië en een luchtshow in de hoofdstad Caïro. Enkele dagen voor de viering maakte het leger bekend dat de noodtoestand grotendeels wordt opgeheven.

De opperste militaire raad nam na het vertrek van Mubarak op 11 februari de macht over als overgangsmaatregel. Als eerste stap is maandag een nieuw parlement bijeengekomen. Die wordt gedomineerd door de Moslimbroeders die decennia verboden waren. In juni zijn er presidentsverkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen