Nieuws22 feb '13 05:52Aangepast op 22 feb '13 06:45

Gemeenten investeerden massaal in over-ambitieus afvalbedrijf

Auteur: Fleur de Bruijn

Bijna 50 gemeenten en zes waterschappen hebben geïnvesteerd in een afvalverwerkingsbedrijf dat nu in grote financiële problemen verkeert. Burgers zullen de gevolgen van deze investering waarschijnlijk voelen in hun portemonnee.

Afvalverwerkingbedrijf HVC heeft voor honderden miljoenen euro's geïnvesteerd in de opwekking van schone energie en in een afvalproject in Afrika. Maar door opgeschroefde rente-eisen van kredietverstrekkers en vastlopende investeringen is de schuld van het bedrijf gegroeid tot zo’n miljard euro.

Aandeelhouder
Dit heeft grote gevolgen voor tientallen gemeenten. De investeringen heeft het bedrijf namelijk kunnen doen dankzij diezelfde gemeenten, die na het uitbesteden van hun afvalactiviteiten allen voor een paar procent aandeelhouder werden van HVC. Destijds is afgesproken dat deze gemeenten garant staan waardoor HVC eenvoudiger geld kon lenen bij de bank.

Oplopende rente
Verschillende ingewijden bevestigen nu aan BNR dat HVC in zwaar weer zit. Mocht HVC de leningen niet kunnen terugbetalen, dan zijn de aandeelhoudende gemeenten verplicht financieel bij te springen. Met oplopende rente, vele investeringen en dreigende afschrijvingen komt dat probleem steeds dichterbij, zo vrezen verschillende gemeenteraadsleden.

Afvalstoffenheffing
Maar niet alleen gemeenten, ook haar burgers moeten direct vrezen voor de financiële problemen van het afvalverwerkingsbedrijf.

De mogelijkheden voor HVC om schulden af te lossen met de inkomsten uit de kernactiviteit afvalverwerking zijn namelijk beperkt. De prijs voor het afhalen van huishoudafval is hard aan het dalen, dat leidt tot prijsdruk, moordende concurrentie en verliezen. Maar HVC kan de prijzen voor het afval opschroeven omdat een groot aantal van die 48 gemeenten een contract heeft met HVC waardoor ze verplicht zijn de activiteiten van HVC af te nemen. Dus als HVC de afvalkosten verhoogt, moeten de gemeenten deze kosten betalen of deze kosten doorbereken aan de burger in de vorm van een hogere afvalstoffenheffing.

De gemeenteraadsleden die BNR sprak, benadrukken dat ze niet zonder slag of stoot akkoord zullen gaan met een verhoging van de lasten om de gaten bij HVC te dichten.

Gerelateerde artikelen