Nieuws6 feb '12 18:02

VS sluit ambassade in Syrië

Auteur: Marjan van den Berg

De Verenigde Staten hebben hun ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus gesloten. De Nederlandse ambassade in Syrië blijft open.

Alle Amerikaanse ambassademedewerkers hebben Syrië inmiddels verlaten. Volgens Washington is dat nodig vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in Syrië.

Nederlandse ambassade
De Nederlandse ambassade in Syrië blijft open. Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag in reactie hierop laten weten. Voor zover nu bekend overweegt geen enkel EU-land zijn ambassade in Syrië te sluiten.

Bovendien vervult de Nederlandse ambassade er een belangrijke rol, aldus Rosenthal. De post vormt volgens hem de Nederlandse ogen en oren in Syrië, maakt het contact met de oppositie mogelijk en verleent waar mogelijk consulaire bijstand aan Nederlanders in Syrië.

Nederland houdt de situatie wel goed in de gaten.

Groot-Brittannië
Groot-Brittannië heeft zijn ambassadeur in Syrië voor overleg teruggeroepen naar Londen. De Syrische ambassadeur in Londen is op het matje geroepen.

"We zullen het Syrische regime duidelijk maken dat we walgen van het geweld, dat volkomen onaanvaardbaar is voor de beschaafde wereld'', zei minister van Buitenlandse Zaken William Hague maandag in het Britse parlement.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen