Nieuws23 dec '12 12:27

Israël: Syrische chemische wapens nog veilig

Auteur: Fleur de Bruijn

De chemische wapens in Syrië zijn nog in veilige handen, ondanks het feit dat de regering van president Bashar al-Assad de controle over een groot deel van het land kwijt is.

Een hoge functionaris van het Israëlische ministerie van Defensie, Amos Gilad, zei zondag dat 'op dit moment de chemische wapens onder controle zijn'.

Assad gaat niet weg
Assad vertoont volgens Gilad geen neiging op te stappen. "Assad wordt niet verslagen door de oppositie en hij verslaat de oppositie niet, maar hij verliest wel steeds meer gebied'', aldus Gilad.

De rebellen zijn voornamelijk soennieten en rukken vanuit hun bolwerken in het noorden op naar het zuiden.

Vrees voor chemische wapens
In Israël wordt gevreesd dat chemische wapens van het regime van Assad in handen vallen van extremistische strijders.

Onder de rebellen die tegen Assads troepen vechten, zijn veel jihadisten uit andere Arabische landen.

Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag gezegd dat de regering de gebeurtenissen in Syrië op de voet volgt en zich samen met de VS en de internationale gemeenschap voorbereidt op een eventuele val van het regime van Assad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, waarschuwde Syrië begin december geen chemische wapens in te zetten tegen de bevolking.

Volgens The New York Times zijn er aanwijzingen dat het leger van de Syrische president Bashar al-Assad de afgelopen dagen voorbereidingen trof voor de inzet van chemische wapen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen