Spaanse premier moet door de knieën
Het IMF moet strikt toezicht gaan houden op Spanje als Europa opnieuw hulp geeft. Dat wil de ECB, schrijft het Financiële Dagblad. De Spaanse premier Rajoy zit alles behalve te wachten op dat toezicht.
Journalist Martin Visser van het FD legde vanochtend op BNR uit waarom de ECB dit wil: "De ECB heeft recent bekendgemaakt dat ze bereid zijn om ongelimiteerd staatsobligaties te gaan opkopen van landen die steun aanvragen. Het gaat dus om Spanje. De ECB wil dat alleen als ze zeker weten dat er een enorme stok achter de deur zit. Dus het opmerkelijke nieuws is dat de ECB dus hoogstpersoonlijk met het IMF is gaan onderhandelen om er zeker van te zijn dat niet de Europese politici straks de voorwaarden bepalen, maar dat het IMF een heel dikke vinger in de pap heeft."
Politiek circus
Bij Griekenland is het IMF betrokken, maar dat leek niet altijd lekker te lopen met de andere leden van de trojka? Visser beaamde: "Griekenland is voor het IMF en de ECB het absolute voorbeeld van hoe het níet zou moeten. Het land wordt vaak de duimschroeven aangedraaid, maar uiteindelijk is het toch vaak een groot politiek circus."
Het IMF werkt volgens een aantal standaardregels. Die methode wordt vaak gedwarsboomd doordat de hulp aan Griekenland een enorme politieke aangelegenheid is geworden, ook voor andere Europese landen, vertelde Visser. "De ECB en het IMF onderzoeken nu hoe ze bij Spanje kunnen voorkomen dat het ook elke drie maanden zo'n politiek circus wordt. Dus die willen daar heel harde afspraken over maken."
IMF altijd volledig aan boord
Maar Rajoy heeft helemaal geen zin in die afspraken, ging de FD-journalist verder. "Voor hem is het de grootste vernedering als je de mannen van het IMF moet binnenhalen. Bij de Europese top van eind juni hebben Spanje en Italië samen geprobeerd om het IMF buiten de deur te houden om af te spreken dat bij sommige noodsteunmaatregelen het IMF niet of minder nodig zou zijn. De ECB steekt daar nu een stokje voor en probeert nu te zorgen dat, welke maatregel voor Spanje ook wordt genomen, het IMF altijd volledig aan boord is."
Hij vatte samen: "Het IMF gaat meebetalen, stelt de condities vast en het moet elke drie maanden controleren of Spanje zich aan de afspraken houdt."