Nieuws27 nov '11 12:40

BNR Europa | Column Esther de Lange: gif door de schoorsteen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Jeugdig Nederland kijkt vol verwachting richting de schoorsteen. Maar naar wie kijken hun ouders voor veilig speelgoed? Krijgt wie zoet is inderdaad iets leuks of lekkers of sluimert er gevaar?

Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Esther de Lange (CDA).

Kinderen zijn een zeer kwetsbare groep consumenten. Onlangs heeft het Europees Parlement de regels aanzienlijk aangescherpt. Het speelgoed van de 80 miljoen Europese kinderen wordt beschermd door een nieuwe Europese richtlijn.

Er zijn nog twee grote lacunes. Allereerst de uitzonderingen. Het zijn er al minder dan vroeger, maar nog steeds vallen verschillende productgroepen niet onder de speelgoedrichtlijn. Modeaccessoires bijvoorbeeld. En laat uitgerekend in kindersieraden zware metalen gevonden zijn.

De grootste inhaalslag is nodig op het gebied van (grens)controle, 86 procent van het speelgoed in de EU wordt geïmporteerd. Sinds 2004 is het Europese waarschuwingssysteem voor snelle uitwisseling van informatie over gevaarlijke producten, waaronder speelgoed, opgezet (RAPEX). Meer speelgoed, het merendeel uit China, wordt onderschept en van de markt gehaald.

Maar gebruik vooral gezond verstand bij het inkopen. Kijk of de CE-markering op een product staat. Koop speelgoed dat geschikt is voor de juiste leeftijdscategorie (speelgoed voor kinderen tot 3 jaar kent de zwaarste bescherming). En meldt problemen altijd aan de winkelier of producent.

Ik wens u allen een mooie decembermaand toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen