Nieuws12 feb '12 09:52

BNR Europa | Rode kaart voor malafide spelersmakelaars

Auteur: Marike Schols

De spotlights zijn nu vooral gericht op de eurocrisis, maar daarbuiten gaat het werk gewoon door. Ook op het gebied van de sport, dat een speciale positie heeft in onze maatschappij.

Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Esther de Lange (CDA).

En sportorganisaties zijn vaak ouder, hebben meer leden en, laten we eerlijk zijn: ze zijn ook populairder dan de Europese Unie.

Ze moeten dan ook binnen hun sport vooral zelf regels kunnen stellen en controleren. Waar echter grensoverschrijdende misstanden plaatsvinden, gaat de Europese Unie optreden. Bijvoorbeeld op het gebied van spelersmakelaars waar helaas ook rotte appels tussen zitten.

Hard optreden
Het Europees Parlement stemde afgelopen week voor een harder optreden. We willen voorkomen dat in Europa voetballertjes veel te jong speelbal worden van het grote geld. Hiertoe moeten er een licentiesysteem, gedragscode en bijpassende sancties komen. Een register waarin de spelersmakelaars en hun (financiële) belangen geregistreerd staan is essentieel. Ook willen we minderjarige jongens beschermen die voor beloofde gouden bergen uit Ivoorkust of Brazilië gehaald worden.

Illegaliteit
Spelersmakelaars leuren met deze jongens bij vele clubs in de EU, maar nadat ze afgetest zijn of geblesseerd raken worden ze door spelersmakelaars simpelweg achtergelaten in één van de landen en aan hun lot overgelaten. Zo belanden ze in de illegaliteit, want terug durven of kunnen ze niet. En dus is het hoog tijd dat de Europese Commissie met voorstellen komt om dat tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen