Nieuws24 jan '13 18:14

Franse vissers vernielen Nederlandse bussen

Auteur: Melvin Captein

Franse vissers hebben twaalf bussen van Nederlandse vissers vernield in de haven van Boulogne. Ze zijn boos dat de Nederlanders 'hun' vissen stelen. Onterecht, volgens de vissersbond.

Vice-voorzitter van de Nederlandse vissersbond Anton Dekker is vandaag halsoverkop naar Boulogne gereden om in overleg te gaan met de Franse vissersbond. 

Incidenten
Aan BNR vertelt hij dat er de afgelopen dagen een opeenstapeling van incidenten plaatsvond. "Afgelopen maandag is het op zee geëscaleerd tussen Franse en Nederlandse vissers. Franse vissers dreigden daarbij Nederlandse sleepnetten kapot te maken. De Engelse marine heeft toen ingegrepen, aangezien het incident binnen hun territorium plaatsvond."

Het bleef echter niet bij de schermutseling op zee, vertelt Dekker. "Sinds gistermiddag is de sluis van Boulogne geblokkeerd door Franse vissers, en vannacht hebben ze de banden van twaalf van de vissersbussen lekgestoken."

Legitiem bezig
De Fransen vinden dat de Nederlanders hun vissen wegkapen. Daar is volgens Dekker geen sprake van. "Er is een vrij verkeer van goederen en personen, we vissen in internationale wateren en we beschikken over alle licenties. We zijn legitiem bezig." Volgens Dekker is het de Fransen een doorn in het oog dat de Nederlanders over betere middelen beschikken. "We hebben een duurzaamheidsslag gemaakt waardoor we op een betere en goedkopere manier vis vangen."

Volgens Dekker keert het conflict met de Fransen dat ieder jaar terug. "Al vijftien jaar vissen we in Boulogne en het is een terugkerend fenomeen dat er onenigheid is. Maar dat ze nu ook aan onze bezittingen komen is nieuw en gaat wel erg ver." Dekker hoopt de kwestie snel te kunnen sussen.

Gerelateerde artikelen