Nieuws28 feb '13 20:12

Wikileaks-klokkenluider kiest voor 20 jaar cel

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Amerikaanse soldaat die duizenden bestanden zou hebben gelekt naar Wikileaks geeft toe dat hij dat inderdaad heeft gedaan. De 25-jarige Bradley Manning bekende dat voor een militaire rechter.

Maar met deze bekentenis is de zaak voor Bradley Manning nog niet voorbij, zegt Amerika-correspondent  Reinout van Wagtendonk. "Hem hangt in ieder geval 20 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Hij heeft schuld bekend aan tien aanklachten die tegen hem waren ingediend, wegens het illegaal verkrijgen van en het doorgeven van geheim materiaal. Daarvan zegt hij dat hij het heeft gedaan."

"Maar er zijn veel ernstigere en zwaardere aanklachten tegen hem ingediend waar hij levenslang voor zou kunnen krijgen", zegt Van Wagtendonk. "Dat hij aan het spioneren is geweest, dat hij de vijand van Amerika heeft bijgestaan, specifiek Al-Qaeda, en dat hij daarmee de veiligheid van Amerika in gevaar heeft gebracht. Daarvan zegt hij; ‘Dat heb ik niet gedaan’. Dus de krijgsraadzaak tegen hem gaat gewoon door."

Interessante stap
Van Wagtendonk noemt de bekentenis van Manning een interessante stap. "Het is niet helemaal duidelijk waarom hj het heeft gedaan, hij kiest dus voor in ieder geval 20 jaar. Maar hij kan en moet evengoed nog voor de rechtbank terecht staan en kan dus levenslang krijgen."

Volgens Van Wagtendonk heeft Manning zijn schuld niet bekend, om in aanmerking te komen voor strafvermindering. "Misschien dat het enige voordeel dat hij voor zichzelf ziet door dit nu te hebben gedaan is dat de rechter hem toestemming heeft gegeven om later deze week een verklaring uit te spreken. Hij heeft 35 kantjes tekst klaar waarin hij zegt waarom hij gedaan heeft wat hij gedaan heeft. Hij heeft daar principiële redenen voor en ik denk dat die in zijn verklaring staan."

"Het lijkt erop dat dit mogelijk de enige reden is geweest dat hij deze stap nu heeft genomen", aldus Van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen