Nieuws28 apr '12 13:33Aangepast op 28 apr '12 19:34

UPDATE | Samsom: Ik mocht alleen bij het kruisje tekenen

Auteur: Marjan van den Berg

Diederik Samsom was wel degelijk uitgenodigd bij het Kunduz-overleg, maar mocht alleen bij het kruisje tekenen, zo zei de PvdA-leider zaterdag in Utrecht tegen de ledenraad.

Dat de PvdA niet zou zijn uitgenodigd bij het overleg over de begroting voor 2013, is volgens Samsom een misverstand.

De PvdA-ledenraad mopperde over de aanpak van Samsom, maar is wel heel blij dat de partij niet meedoet aan het begrotingsakkoord. Een ruime meerderheid van de aanwezigen is het eens met het besluit om het pakket niet te steunen.

Verkwanselen
"Ik heb geen behoefte om de belangen van onze kiezer zo te verkwanselen", aldus Samsom. Hij noemde het "balen" om tegenover een blok van 77 zetels te staan. "Maar verwacht niet dat de PvdA tekent voor een akkoord dat rechts afslaat."

De PvdA-leider haalde hij uit naar de partijen die wel hebben ingestemd. "D66 heeft onderwijs altijd zo hoog staan, maar gaat nu akkoord met bezuinigingen op onderwijs!"

Campagne
Samsom hoopt dat de PvdA zo groot wordt bij de verkiezingen van 12 september dat anderen niet meer om de partij heen kunnen. "Dan krijgt Nederland de kans om deze maatregelen terug te draaien!"

Samsom kreeg de handen op elkaar voor een toekomstprogramma. Hij wil een nieuwe belastingschijf voor jaarinkomens boven de 150.000 euro. "Dat levert 300 miljoen euro op. Dat is precies het bedrag waar 55.000 leraren actie voor voerden!"

De PvdA-voorzitter Hans Spekman riep op tot "de grootste campagne die de PvdA ooit heeft gehad". De leden reageerden erg enthousiast op de felle toespraken van Spekman en Samsom.

Lijsttrekker
Samsom meldde ook dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker, waarna hij een daverend applaus kreeg.

Rick Jonker, voorzitter van de Jonge Socialisten, woonde de bijeenkomst ook bij. Hij begrijpt niet waarom Samsom niet heeft mee-onderhandeld, zo zei hij vooraf op BNR.

"Niet geschoten is altijd mis. Ik vind dat hij mee had moeten onderhandelen. Als het resultaat niet goed was geweest, had hij altijd nog kunnen zeggen: het is voor mij niet goed genoeg", aldus Jonker.

Sommige PvdA'ers gaan nog verder. Het Nederlands Dagblad meldt zaterdag dat prominente partijleden als Lodewijk Asscher en Peter Rehwinkel wel positief zijn over het eindresultaat.

Vrijdag zei Bram Peper op BNR dat Samsom wat hem betreft gefaald heeft door niet mee te doen aan de onderhandelingen.

Gerelateerde artikelen