Nieuws24 apr '13 13:20

RVD start rechtszaak tegen Nieuwe Revu

Auteur: Pieter van den Akker

De Rijksvoorlichtingsdienst begint namens het Koninklijk Huis een rechtszaak tegen Nieuwe Revu. Dat heeft de RVD woensdag laten weten. Aanleiding is de publicatie van foto's van prinses Amalia in de privésfeer door het weekblad.

Het tijdschrift fotografeerde haar op het hockeyveld. "In het blad Nieuwe Revu van woensdag 24 april 2013 zijn enkele foto’s opgenomen die inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis, in het bijzonder prinses Amalia", liet de RVD woensdag weten. "De RVD heeft de uitgever en hoofdredacteur van Nieuwe Revu laten weten dat juridische stappen zullen worden ondernomen. In dat verband zal binnenkort een bodemprocedure aanhangig worden gemaakt."

'Past niet in democratie'
Nieuwe Revu vindt dat de Mediacode die de koninklijke familie en de RVD hanteren voor publicaties van beelden die als privé worden beschouwd ‘niet past in een moderne democratie’. "Onwelgevallige verhalen en élke foto die niet gemaakt is tijdens een ‘persmoment’, worden automatisch tot ‘privé-aangelegenheden’ bestempeld, en zouden dus niet gepubliceerd mogen worden. Een kwalijke situatie”, meent de Nieuwe Revu.

Er is eerder een rechtszaak geweest tegen het Amerikaanse persbureau AP dat foto’s verspreidde van het prinselijk gezin tijdens de zomervakantie in Argentinië. Die zaak werd door Willem-Alexander en Máxima gewonnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen