Nieuws24 apr '13 17:02

RVD vs. Nieuwe Revu: wie gaat winnen?

Auteur: Melvin Captein

Nieuwe Revu heeft de Mediacode geschonden door foto's van een hockeyende prinses Amalia te publiceren, claimt de RVD. Maar kan het blad ook daadwerkelijk vervolgd worden op basis van dit niet-juridische voorschrift?

In de Mediacode staat dat de pers het koningshuis met rust laat tijdens privé momenten en dat er in ruil daarvoor fotosessies worden georganiseerd. Evert van Gelderen, advocaat gespecialiseerd in portretrecht bij De Gier en Stam advocaten, legt uit dat die Mediacode geen wet is. "En het is ook niet, zoals veel mensen denken, een contract tussen media en de RVD. Het is een voorschrift van overheidswege, iets wat door de overheid is opgesteld. De vraag is dus wat de status van zo'n voorschrift is."

Privésfeer versus vrijheid van meningsuiting
Bij een eerdere zaak in 2009 spanden prins Willem-Alexander en prinses Máxima een kort geding aan tegen het Amerikaanse persbureau AP, na foto's tijdens een skivakantie in Argentinië. In die door het koningspaar gewonnen zaak passeerde de Mediacode nauwelijks de revue, zegt Van Gelderen. "Of de code geschonden was kwam niet ter sprake. Het ging toen meer over portretrecht."

De uitkomst van de zaak vindt Van Gelderen dan ook moeilijk te voorspellen. "Een rechter zal altijd moeten afwegen of hij eventuele aantasting van de privésfeer of de vrijheid van meningsuiting van belang vindt."

Europese rechter
Een Europese rechter heeft in een zaak van prinses Caroline van Monaco wel bepaalt dat het niet per definitie zo is dat iets als privémoment geldt als er geen publieke taak wordt uitgevoerd, illustreert Van Gelderen de twijfelachtige uitkomst van de bodemprocedure. Desalniettemin kwamen de Oranjes bij eerdere soortgelijke zaken altijd als winnaar uit de bus. Erik Noomen, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, denkt ondanks dat vlekkeloze palmares zeventig procent kans te hebben de rechtszaak te winnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen