Nieuws15 okt '12 11:02Aangepast op 15 okt '12 11:50

Laatste uur slaat voor happy hour

Auteur: Anne-Greet Haars

Als het aan de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ligt, is het binnenkort gedaan met de mogelijkheid je goedkoop klem zuipen tijdens de zogeheten happy hours.

Wie alcohol verkoopt, hoort niet met de prijzen te stunten, blijkt uit de de toelichting van de KHN op de brief die de organisatie eerder schreef aan de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA).

"We moeten afzien van het stunten met alcohol. Dat wil zeggen de praktijk om alcoholprijzen zo aantrekkelijk maken dat je in korte tijd meer gaat drinken", zegt KHN-directeur Lodewijk van der Grinten bij BNR Paul van Liempt.

Integrale aanpak
De organisatie was tot nu toe tegen de afschaffing van het happy hour, omdat hiermee het echte drankmisbruik niet wordt aangepakt. Van der Grinten pleit daarom voor een brede aanpak van de alcoholproblematiek:

"Met alcohol moet je voorzichtig mee omgaan. Dat moet je weghalen uit de schappen van de supermarkten. Alcohol is niet zomaar een levensmiddel. Dat moet je niet zetten tussen de pampers, de Olvarit en het stokbrood. Laten ze het op een aparte afdeling verkopen met professioneel personeel.

En dat geldt ook voor de sportkantines, ook voor de slijterijen en dus ook voor de horeca. Wij nemen onze verantwoordelijkheid ook door het stoppen met happy hours."

Omzetverlies
Van der Grinten neemt eventueel omzetverlies op de koop toe, maar denkt dat dat wel eens mee zou kunnen vallen: "Als wij als horeca met andere partijen goed met alcohol omgaan, dan zullen we ook weer mensen aantrekken die nu de horeca mijden, omdat ze denken dat er teveel gedoe is."

De horecabranche vraagt de informateurs om een alles omvattend alcoholbeleid, waarin ze de leeftijdsgrens voor jongeren voor het kopen van licht alcoholische drank liever niet omhoog ziet gaan van 16 naar 18 jaar. Ook dit heeft volgens de organisatie namelijk geen invloed op het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik, want daarvoor is een cultuuromslag nodig, aldus KHN.

Leeftijd
Verhogen van de leeftijd waarop bier en wijn mag worden gekocht, zou "hoogstens leiden tot verschuiving naar illegaliteit en meer drankmisbruik in groepsverband en thuissituaties''.

Volgens KHN is het beter om eerst strak te handhaven op bijvoorbeeld goedkoop drinken in "hokken en keten'' en pas later te bekijken of de hogere leeftijd dan nog echt nodig is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen