Nieuws20 nov '11 12:46

Italië euforisch over Monti

Auteur: BNR Webredactie

Bijna 85 procent van de Italianen heeft alle vertrouwen in de nieuwe premier Mario Monti. Volgens een opiniepeiler is de stemming omgeslagen van diepe neerslachtigheid naar euforie.

Bijna vier op de vijf Italianen heeft vertrouwen in de nieuwe Italiaanse regering. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de krant La Repubblica. Bijna 80 procent zegt vertrouwen in de regering van premier Mario Monti te hebben. In die regering zitten alleen deskundigen en geen beroepspolitici.

Berlusconi ver achterop
De premier zelf kan op nog meer steun rekenen. 83,8 procent van de ondervraagden zegt alle vertrouwen in hem te hebben. Hij blijft oud-premier en Monti's voorganger Silvio Berlusconi ver voor. Die heeft nog de steun van 28,6 procent. ,,Een week is voldoende geweest om de stemming van de publieke opinie te doen omslaan van een diepe neerslachtigheid naar euforie'', aldus Demos, het bureau dat de peiling uitvoerde.

Torenhoge schuldenlast
De nieuwe regering moet snel orde op zaken stellen. Italië gaat gebukt onder een torenhoge schuldenlast, die er niet alleen toe heeft geleid dat het land een hoge rente op leningen moet betalen, maar die ook de euro in gevaar brengt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen