Nieuws7 feb '12 21:46

Italianen kunnen weer voorkeursstem uitbrengen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Italianen kunnen weer een voorkeursstem uitbrengen. De twee grootste partijen van Italië hebben dinsdag afgesproken dat de omstreden kieswet met de bijnaam Porcellum gewijzigd waardoor dit mogelijk wordt.

"De burgers kiezen de volksvertegenwoordigers!" moet uitgangspunt worden voor de verkiezing van Kamer en Senaat, aldus de centrumrechtse PDL en de centrumlinkse PD.

In 2005 afgeschaft
Het kabinet-Berlusconi schafte in 2005 de voorkeursstemmen af. Daardoor kreeg de premier de vrije hand in het zetten van criminele vriendjes op 'veilige' verkiesbare plaatsen op de PDL-lijst. Vorig jaar zijn meer dan 1,2 miljoen handtekeningen ingezameld tegen Porcellum, Italiaans voor Varkentje.

De PDL van Berlusconi en de PD van ex-communisten en progressieve katholieken willen ook het parlement verkleinen, melden Italiaanse media. Italië heeft nu nog een van de grootste en best betaalde volksvertegenwoordigingen van Europa: de Kamer van Afgevaardigden telt 630 leden, de Senaat van de Republiek momenteel 321. In Nederland heeft de Tweede Kamer 150 leden en de Senaat 75.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen