Nieuws7 mrt '13 15:34

Cameron wil alleen maar bezuinigen

Auteur: BNR Webredactie

De enige manier om de economie van Groot-Brittannië te herstellen, is door nóg meer te bezuinigen. Dat zegt de Britse premier David Cameron, die onder druk staat om zijn bezuinigingsbeleid aan te passen.

Net als Mark Rutte staat Cameron onder druk om zijn jarenlange beleid van bezuinigingen en schuldvermindering aan te passen. Want, zo is de kritiek, die aanpak heeft de Britse economie alleen maar verder verslechterd. Niet alleen de oppositie is kritisch, maar ook een minister uit zijn eigen regering zei onlangs dat de overheid de economie met extra investeringen zou kunnen stimuleren.

Maar Cameron trekt zich niets aan van die kritiek. "Wij zullen nooit een economie met stabiele groei bereiken als wij het probleem van te hoge overheidsuitgaven niet aanpakken.'' Mensen die voorstander zijn van meer schulden en meer uitgaven, brengen de 'nationale financiën en de banen van onze kinderen in gevaar' volgens Cameron. "Als er een makkelijkere weg was geweest voor de bezuinigingen, hadden wij die genomen. Maar er is geen alternatief."

AAA
De Britse premier waarschuwde dat een verdere stijging van de rentekosten die Groot-Brittannië op zijn leningen moet betalen, zal leiden tot 'onnoemelijke schade' aan de economie. De Britten raakten in februari al de hoogste AAA-waardering kwijt bij kredietbeoordelaar Moody's. Dat is volgens Cameron 'de beste waarschuwing tegen de verhoging van de uitgaven'. De Britse centrale bank moet het economisch herstel zo veel mogelijk ondersteunen, zonder de financiële stabiliteit in gevaar te brengen, benadrukte Cameron.

Zijn uitspraak roepen in Groot-Brittannië herinneringen op aan premier Margaret Thatcher, die ook zei dat er 'geen alternatief' was voor haar eigen conservatieve beleid in de jaren '80 van de vorige eeuw. "Ze is terug. Tina - There Is No Alternative - is teruggekeerd uit haar pensioen'', schrijft een politiek commentator bij de BBC.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen