Merkel: ECB kan niet toezien op alle banken
De Europese Centrale Bank kan niet op alle banken in Europa letten, was de reactie van Angela Merkel op de plannen van de Europese Commissie voor een bankenunie met gemeenschappelijk toezicht op de financiële sector.
De Duitse bondskanselier reageerde woensdag op de plannen van de Europese Commissie.
Toezicht
Alle banken van de eurolanden moeten onder strikter toezicht worden gesteld. Deze strengere controle moet onder meer een einde maken aan de vicieuze cirkel van probleembanken en overheidsschulden. Een machtige instantie binnen de Europese Centrale Bank gaat vanaf begin volgend jaar het toezicht houden, zo is woensdag door de Europese Commissie voorgesteld.
De bedoeling van de voorstellen is om de sector zelf te laten opdraaien voor problemen en niet langer de belastingbetaler. Nu moeten landen zwakke banken financieel ondersteunen, waardoor ze zelf nieuwe schulden opbouwen. We moeten lessen trekken uit de huidige zwakheden en tekortkomingen, aldus Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) woensdagmiddag in Straatsburg tijdens een toelichting op de plannen.
Een stap te ver
Het was al bekend dat dit Duitsland een stap te ver gaat. Berlijn wil dat de ECB alleen voor het toezicht op de grootste en belangrijkste banken verantwoordelijk wordt. "Het gaat om de kwaliteit van toezicht, niet alleen om de kwantiteit'', aldus Merkel.
Ook minister van Financiën Wolfgang Schäuble hield een pleidooi voor efficiëntie. "Puur praktisch gezien lijkt het onmogelijk voor de ECB om 6000 banken fatsoenlijk te volgen'', zei hij. De bewindsman herhaalde zijn oproep om alleen banken die voor de continuïteit van het financiële stelsel van belang zijn, onder het toezicht van de ECB te laten vallen.
Bankenunie
Het centrale toezicht is de eerste stap op weg naar een zogenoemde bankenunie, een gezamenlijk Europees beleid voor banken. De Europese leiders hadden eind juni tot de bankenunie besloten om het vertrouwen in de euro te herstellen.
Het plan van de commissie
Voor alle 6000 banken in de eurozone zal het toezicht strakker en uniformer worden toegepast, aldus Barnier. De nieuwe toezichthouder van de ECBkomt volledig los te staan van de huidige belangrijkste taak van de ECB: het toezien op de prijsstabiliteit in de eurolanden.
Als alle plannen nog dit jaar worden goedgekeurd, kan de toezichthouder vanaf 1 januari 2013 beginnen met de controle van banken die de ECB "naar eigen goeddunken'' kiest. Dat zijn bijvoorbeeld de banken die publiek geld hebben ontvangen of hebben gevraagd om overeind te blijven. Een half jaar later gaat de toezichthouder in ieder geval de grootste en belangrijkste kredietinstellingen controleren. Op 1 januari 2014 zouden alle banken onder toezicht moeten staan.
De ECB schakelt bij de controles de nationale toezichthouders in. De centrale bank van de eurozone is eindverantwoordelijk, benadrukte Barnier.
Door het striktere toezicht krijgen zwakke banken de mogelijkheid een beroep te doen op rechtstreekse hulp van het nieuwe Europese noodfonds ESM. Overheden hoeven op die manier niet meer bij te springen. Spanje zou daar als eerste van kunnen profiteren.