Nieuws26 jan '13 11:44

'Geheime dienst wilde Dolmatov rekruteren'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische activist Aleksandr Dolmatov, die vorige week zelfmoord pleegde in een uitzetcentrum in Rotterdam, is meermalen benaderd door de Russische staatsveiligheidsdienst FSB.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De krant heeft de stukken ingezien waarin Dolmatov zijn verhaal doet aan de Immigratie- en Naturalistiedienst (IND).

Raketwapens
Dolmatov zou in 2008, toen hij werkte bij een bedrijf dat raketwapens bouwt, voor het eerst door de FSB zijn benaderd. Later zou de FSB hem hebben voorgesteld in Europa te werken in de ‘rol van een verrader’. Dolmatov weigerde mee te werken.

Hij werd steeds actiever als activist voor de Russische oppositie en werd in 2011 gearresteerd bij een betoging tegen president Vladimir Poetin.

Politiek asiel
Vorig jaar vluchtte Dolmatov naar Nederland. Hij vroeg politiek asiel aan omdat hij bang was in Rusland te worden vervolgd. Zijn verzoek werd afgewezen. Volgens de NRC meende de IND dat het risico op vervolging klein was, omdat de straf voor Dolmatovs illegale activiteiten in Rusland zeer laag zou uitvallen.

Gerelateerde artikelen