Nieuws18 nov '13 12:58Aangepast op 18 nov '13 13:57

OM eist vier jaar cel tegen Hooijmaijers

Auteur: Thijs Baas

Ton Hooijmaijers heeft vier jaar cel tegen zich horen eisen door de officier van justitie voor de rechtbank van Haarlem.

Het OM eiste deze onvoorwaardelijke straf tegen de voormalige VVD-gedeputeerde omdat zou zijn bewezen dat Hooijmaijers (52) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, het witwassen van 491.000 euro en valsheid in geschrifte, in de periode tussen 2004 en 2009.

Verslaggever Harmen van der Veen was aanwezig bij de zitting. "Voor zijn vrouw een maximale werkstraf van 240 uur. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie, om hem dan wel aan het werk te zetten, dan wel in de gevangenis te krijgen. Hooijmaijers zit hoofdschuddend en puffend in zijn stoel achter het beklaagdenbankje. Er komt zo nog een pleidooi, maar dit is in ieder geval de strafeis." 

Wiebelen
"Hij snuift, hij wiebelt op zijn stoel en blaast zichzelf af en toe op, omdat hij niets mag zeggen, maar wel moet luisteren", schetste Van der Veen eerder de wijze waarop Hooijmaijers zijn lot ondergaat. "Het is een emotionele man, die hier tegen zijn zin zit, dat is duidelijk. Hij wordt verdacht van corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte en daar is hij het allemaal niet mee eens. Vandaag is de dag van het Openbaar Ministerie en die hebben het woord."

In de kern ging het om de droge feiten en een weergave van de werkwijze van de oud-gedeputeerde, meldt  de officier van justitie: "Hooijmaijers laat mensen met problemen op de koffie komen en spant zich dan voor ze in en schrijft achteraf een factuur vanuit de BV van zijn vrouw. Het feit dat niemand zijn vrouw kent is eigenlijk al voldoende om te weten dat ze helemaal niets doet in de vastgoedwereld."

"Hooijmaijers stuurt facturen tot een bedrag van 10.000 euro, in ruil voor gunsten. Die verleende hij als wethouder in Amsterdam en doet dat nog steeds als gedeputeerde in de provincie Noord-Holland." Een machtige positie, zou je zeggen, maar Van der Veen heeft grote bedenkingen. "Een man met heel veel contacten in de bouwwereld en dat maakt hem ook kwetsbaar voor omkoping."

Handel en wandel
Hooijmaijers was achtereenvolgens lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Het onderzoek naar de handel en wandel van de voormalige provinciebestuurder duurde meer dan drie jaar.

Hooijmaijers heeft de beschuldigingen tot dusver van de hand gewezen. Het OM eiste tegen Hooijmaijers' echtgenote een werkstraf van 240 uur, een boete van 25.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Zij zou een cruciale rol hebben gespeeld bij de praktijken van Hooijmaijers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen