Nieuws25 jan '12 14:05Aangepast op 1 feb '12 00:48

Huis van 1,4 miljard euro tegen de waanzin

Auteur: Edme Koorstra

Een Ierse kunstenaar bouwt een huis gemaakt van ruim een miljard euro aan versnipperde bankbiljetten. "Je kunt veel zeggen over de euro, maar het is goed isolatiemateriaal."

De werkloze Ierse kunstenaar Frank Buckley kreeg de ongeldige eurobiljetten van de Ierse drukkerij en verwerkte ze tot papieren bouwstenen. Die stenen vormen de basis voor zijn driekamerappartement.

'Waanzin'
Buckley protesteert tegen het kapitalisme. Hij noemt zijn woning een monument voor de "vastgoedwaanzin'' in Ierland in de afgelopen tien jaar na de introductie van de gemeenschappelijke munteenheid. "Mensen hebben miljarden uitgegeven aan gebouwen die nu niets meer waard zijn'', zegt hij. "Ik wilde iets creëren uit niets."Schulden
Een paar jaar geleden, op het hoogtepunt van de vastgoedmarkt, kocht hij een huis voor zijn gezin met geleend geld van de bank. Toen de crisis toesloeg kon de hypotheek niet meer betalen. Zijn vrouw verliet hem en nam de kinderen mee. Toen de schuldeisers zijn huis kwamen leeghalen verhuisde hij naar het schuurtje in de tuin van zijn ouders.

Confetti
Een goede vriend van hem was een aannemer. Die raakte door de crisis ook alles kwijt wat hij had, en pleegde zelfmoord. Buckley had een stapeltje afgekeurde eurobiljetten liggen, gekregen van een vriend om te gebruiken als confetti voor zijn bruiloft. Toen hij die nog eens bekeek begon hij te twijfelen aan de echte waarde van geld.

Leegstand
Hij begon eerst met het maken van schilderijen van bankbiljetten en euromunten. Maar op een dag zat hij op een vriend te wachten voor The Glass House, een kantoorgebouw. Dat was gebouwd op het hoogtepunt van de vastgoedbubbel. Sinds vier jaar is het opgeleverd, maar het staat al die tijd leeg. Toen kwam hij op het idee van een huis.

Warm
Sinds een paar weken woont Buckley in zijn appartement. Hij heeft drie kamers, alleen de keuken is nog niet af. In de badkamer hangt een douche waar geld uit komt. De muren en de vloeren zijn bedekt met bankbiljetten en het is binnen zo warm, dat Buckley slaapt zonder dekens. Aan de muren hangen schilderijen van munten en bankbiljetten die hij eerder maakte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen