Nieuws5 apr '13 20:18Aangepast op 5 apr '13 21:22

‘Problemen bij banken veroorzaakt door cyberaanval’

Auteur: Anne-Greet Haars

De problemen met het betalingsverkeer bij Nederlandse banken van vandaag zijn veroorzaakt door een cyberaanval.

De sites werden bestookt met dataverkeer, zodat ze nauwelijks bereikbaar werden. De banken zijn niet gehackt. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigt berichtgeving van de NOS hierover.

Volgens de NVB hadden ook buitenlandse banken last van deze cyberaanval. Wie achter de actie zit, is nog niet bekend.

Storingen
Zowel ING als het betalingssysteem iDeal kampte vanmiddag met storingen. Bij beide lijken de problemen nog steeds niet helemaal verholpen te zijn. Bij de bank en verzekeraar kunnen klanten problemen ondervinden bij het aanmelden op de app of bij het internetbankieren.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken gaat het om een DDoS-aanval. DDoS staat voor distributed denial over service. Dat betekent dat mensen vanaf verschillende plekken een specifieke website bestoken met grote hoeveelheden data, waardoor de server vastloopt. Het lijkt dan alsof heel veel mensen tegelijk een site bezoeken, waardoor hij overbelast raakt. Een server kan maar een beperkte hoeveelheid data verwerken.

NCSC volgt situatie
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) volgt nauwgezet de situatie bij ING Bank en betalingssysteem iDeal. Waar nodig komt er assistentie en expertise van het NCSC, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdagavond.

Hij wijst erop dat de banken wel primair verantwoordelijk zijn. "Het zijn hun systemen.'' Maar er is continu contact met de betrokken partijen en de gang van zaken wordt nauwlettend "gemonitord''.

Firewall ING
ING heeft een aantal beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, om de systemen te beveiligen, meldt een ING woordvoerder tegenover ANP. "Het netwerkverkeer was echter zo groot, dat de firewalls ook de gewenste klanten tegenhielden. Daardoor kon je als klant nergens meer bij."

Bescherming
Bedrijven beschermen zich tegen een dergelijke aanval door servers over verschillende plekken in Nederland te plaatsen. Als er dan eentje overbelast raakt, kunnen andere servers het overnemen. Ook kun je een server beveiligen met een firewall, die het verkeer in de gaten houdt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen