Nieuws2 jan '12 13:14

Zuid-Korea steekt hand uit naar nieuwe buurman

Auteur: BNR Webredactie

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft in zijn nieuwjaarstoespraak Noord-Korea, waar Kim Jong-un nu aan de macht is, voorzichtig de hand gereikt. En gewaarschuwd.

"Ons belangrijkste doel is vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. We kunnen de deur naar een nieuw tijdperk openen, als Noord-Korea toont dat het oprecht is'', aldus de Zuid-Koreaanse president.

Snel
Conflictdeskundige Leon Wecke vindt het vooral opmerkelijk dat Zuid-Korea hier zo snel mee komt. "Kennelijk gaat men er vanuit dat de nieuwe machthebber in Noord-Korea uiteindelijk niet veel anders zal kunnen dan zaken gaan doen om enigszins de relaties met de buitenwereld te normaliseren."

Toch waren er niet alleen vriendelijke woorden. Zuid-Korea zal volgens de president "de nationale veiligheid beschermen zolang de mogelijkheid van provocatie door het noorden bestaat. We zullen hard terugslaan als we worden geprovoceerd.''

Zeslandenoverleg
Ook herhaalde Lee dat het zogeheten zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse nucleaire programma alleen kan worden hervat als Pyongyang zijn nucleaire activiteiten stopt.

In een nieuwjaarsboodschap riep het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA de bevolking op de nieuwe leider te verdedigen "tot de dood''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen