Nieuws26 jul '13 11:31

Japan versterkt marine uit angst voor Chinezen en Noord-Koreanen

Auteur: BNR Webredactie

Japan wil zijn marine versterken. Dat staat in plannen van de nieuwe regering, die vreest dat het land anders slachtoffer kan worden van raketaanvallen. Premier Abe overweegt ook de inzet van drones

Japanners voelen zowel dreiging uit Noord-Korea als China, zegt Radboud Molijn, directeur van Dujat, de Dutch Japanese Trade Federation. "Noord-Korea heeft al een aantal keren rakettten afgevuurd richting Japan. Deze kwamen in zee terecht."

Daarnaast is er volgens hem steeds meer 'provocatie van Chinese schepen'. "Ik was vorige week in Tokyo. Daar hoorden we dat Chinese oorlogsschepen tussen grote Japanse eilanden heenvoeren. Ook zijn er Chinese straaljagers gespot. Er is reden genoeg voor Japanners om ongerust te zijn."

Economie
Ook economische belangen spelen een rol bij de plannen om de marine uit te breiden. "Alle energie komt van buiten Japan. Net als veel voeding.  De aanvoer daarvan gaat grotendeels over zee. Het is belangrijk om die wateren te verdedigen."

Maar Japan mag zijn marine niet zomaar versterken. In de grondwet staat dat het land zijn leger niet mag uitbreiden. En dat het niet buiten het territorium van Japan mag opereren. Die grondwet is een erfenis van na de Tweede Wereldoorlog, en opgelegd door de Verenigde Staten. Als Japan de marine meer kracht wil geven, dán moet via een referendum eerst de grondwet worden gewijzigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen