Nieuws5 jul '13 11:27

Snowden zorgt voor botsing der continenten

Auteur: Fleur de Bruijn

Zuid-Amerikaanse regeringsleiders zijn boos. De Boliviaanse president Morales mocht dinsdag na vertrek uit Moskou niet over een aantal Europese landen vliegen, omdat Snowden aan boord van zijn toestel zou kunnen zitten. Tijdens een bijeenkomst van de regeringsleiders vielen harde woorden.

Evo Morales
Evo Morales

De affaire-Snowden lijkt continenten lijnrecht tegenover elkaar te zetten. De Amerikaanse klokkenluider die informatie lekte over spionage-activiteiten met het PRISM-programma, zit muurvast in Moskou. De VS wil hem veroordelen, dus Snowden sloeg op de vlucht op zoek naar asiel.

Open armen
Vooralsnog lijken zijn vrienden vooral ten zuiden van de Verenigde Staten te zitten. Maar dat deze landverrader met open armen zou worden ontvangen door landen als Bolivia en Ecuador kan op weinig enthousiasme rekenen van Amerika én van de Europese bondgenoten. En dat zet weer kwaad bloed in Zuid-Amerika. Gisteravond ontmoetten de Zuid-Amerikaanse regeringsleiders elkaar voor een spoedbijeenkomst om over mogelijke consequenties van het akkefietje met Morales te praten.

Harde woorden
Tijdens deze bijeenkomst vielen harde woord over Europa. Een voor een mochten de presidenten stoom afblazen op een bühne, voor een enorme mensenmassa, die volgens Latijns-Amerika-correspondent Arjan Meesterburrie waarschijnlijk voor de gelegenheid was opgetrommeld. “De mooiste quotes kwamen voorbij: ‘Ze behandelen ons als kleuters’, ‘we zijn geen koloniën meer’, ‘wie regeert Europa eigenlijk, de Europese regeringen of de CIA?’", zegt Meesterburrie.

De regeringsleiders hebben ook een officiële slotverklaring opgesteld waarin ze eisen dat Europa publieke excuses maakt voor de ernstige feiten die Morales zijn aangedaan.

Witte Huis
Morales zelf voelt zich heel erg in zijn eer aangetast omdat zijn regeringstoestel niet over Frankrijk en Portugal, Italië en Spanje mocht vliegen. Hij heeft dertien uur aan de grond gestaan in Wenen. Meesterburrie: “Morales vond het een pure provocatie van Europa." Meesterburrie legt uit dat het de heersende gedachte is in Zuid-Amerika dat de VS aan de knoppen draait in Europa. “Natuurlijk zit het Witte Huis achter deze actie, zeggen de Zuid-Amerikaanse regeringsleiders. Amerika heeft volgens hen de opdracht gegeven om het toestel van Morales niet door te laten vliegen", legt Meesterburrie uit.

Immuniteit
Voorlopig is onduidelijk waar Snowden onderdak krijgt. “Ecuaror twijfelt nog heel sterk of ze hem asiel gaan verlenen. Venezuela en Bolivia lijken wat enthousiaster over een eventuele komst van Snowden. Het probleem is dat hij uit Moskou weg moet komen. De president van Ecuador deed wel een interessante uitspraak over de vlucht van Morales. Hij zei dat het eigenlijk niet had uitgemaakt of Snowden in het vliegtuig zat. Want een presidentieel vliegtuig geniet volstrekte immuniteit en het moet worden beschouwd als eigen territorium. Je zou kunnen zeggen: hij sorteert vast voor op een mogelijke smokkel van Snowden uit Moskou.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen