Nieuws6 nov '13 01:31Aangepast op 6 nov '13 06:16

Brazilië: onze spionage wel gerechtvaardigd

Auteur: ANP Nieuws

De spionageactiviteiten van Brazilië zijn 'totaal anders' dan die van de VS. Dat zegt de Braziliaanse minister José Eduardo Cardozo van Justitie, meldt de BBC.

José Eduardo Cardozo, rechts op de foto (EPA)
José Eduardo Cardozo, rechts op de foto (EPA)

Volgens hem is het gerechtvaardigd dat de Braziliaanse inlichtingendienst in eigen land foto's maakte van Amerikaanse, Russische en andere diplomaten.

De spionagepraktijken van Brazilië worden door critici als opmerkelijk beschouwd, omdat het Zuid-Amerikaanse land de Amerikaanse autoriteiten fel bekritiseerden. Zo stelde de Braziliaanse president Dilma Rousseff haar bezoek aan de VS uit nadat bekend werd dat de Amerikanen het telefoon- en mailverkeer van Brazilianen in de gaten hielden.

Schending privacy
Cardozo vindt echter dat de Braziliaanse en Amerikaanse afluisteractiviteiten niet met elkaar kunnen worden vergeleken. "De manier waarop e-mails en telefoongesprekken in Brazilië en andere landen werden afgeluisterd, is een schending van de privacy. Het is een belediging voor onze onafhankelijkheid.'' Volgens de minister is dat een heel andere situatie, aangezien de Brazilianen alleen afluisterden om te kunnen onderzoeken of ze zelf bespied worden door andere landen.

Gerelateerde artikelen