Nieuws21 mei '13 12:00

Beurzen staken rally

Auteur: BNR Webredactie

Op de Europese aandelenbeurzen werd de rally dinsdag even gestaakt. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koerswinsten in de afgelopen tijd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 368,57 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 548,38 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,4 en 0,5 procent in. De FTSE in Londen deed het wat beter met een plusje van 0,1 procent.

Bernanke
Na een rommelige opening wordt er nu toch wat winst genomen. Dat is ook niet zo raar gezien de recente sterke stijging. In Amsterdam zijn beleggers gerustgesteld dat de resultaten van Imtech geen verdere verrassingen lieten zien. Voor de rest is het wachten op Bernanke, de notulen van de Fed en de wereldwijde inkoopmanagersindexen, die later deze week op het programma staan'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Imtech
Bank en verzekeraar ING stond onderaan in de AEX met een min van ruim twee procent. Imtech was de sterkste stijger met een winst van bijna twee procent. De technisch dienstverlener leed afgelopen jaar een verlies van 226 miljoen euro. Imtech meldde begin dit jaar problemen in Polen en Duitsland, waarop het de jaarcijferpublicatie uitstelde. Het bedrijf heeft de voormalige bestuurders gevraagd om hun bonussen over de afgelopen jaren terug te storten.

In de MidKap steeg CSM 0,8 procent. CSM heeft volgens analist Richard Withagen van SNS Securities zijn eerste grote opdracht voor de fabriek van Purac in Thailand binnen.

Marks & Spencer
In Londen won Marks & Spencer (M&S) ruim 4 procent. Het Britse warenhuis zag de winst voor het tweede jaar op rij afnemen. De winst viel wel hoger uit dan verwacht. M&S wordt geleid door de Nederlander Marc Bolland. Hij is sinds mei 2010 de topman, maar staat al enige tijd onder druk om de kledingtak van M&S op te waarderen. M&S keerde onlangs terug naar Nederland, en opende een winkel in de Kalverstraat.

Vodafone
Carnival ging bijna dertien procent onderuit. De grootste cruisemaatschappij ter wereld, die ook een notering heeft in Londen, verlaagde de winstverwachting voor het lopende boekjaar. Vodafone bleef onveranderd. Het Britse telecombedrijf heeft afgelopen jaar aanzienlijk last gehad van de economische problemen in Zuid-Europa. Afschrijvingen lieten de nettowinst verschrompelen.

De euro was 1,2880 dollar waard, tegen 1,2865 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 96,50 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 104,31 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen