Nieuws14 aug '13 14:11

Rotte kies moet weer Scheveningse parel worden

Auteur: BNR Webredactie

Wat is de toekomst van de Scheveningse pier? Wordt het de sloop of alsnog een parel in de zee?

De rotte kies op het strand van Scheveningen moet weer een attractie van allure worden. De pier staat sinds het failliet van de laatste eigenaar Van der Valk, te wachten op sloop of een nieuwe bestemming. Over een maand (24 september) wordt de pier per opbod geveild en vandaag gaf de curator alvast een persconferentie om de pier zo gunstig mogelijk in de markt te zetten.

Miljoenen
Het is volgens Marc Udink, curator van de pier, nog niet duidelijk hoeveel de nieuwe eigenaar van de pier kwijt zal zijn aan het opknappen. "Dat kunnen we zo niet zeggen. Daarvoor moet de eigenaar zijn plannen bekendmaken en investeringen doen. Wel is het zo dat het over tientallen miljoenen gaat als je alle investeringen waarvan wij denken dat ze kunnen, zou uitvoeren. Maar in de loop der tijd ga je er dan ook tientallen miljoenen mee verdienen."

Gekocht voor 1 euro
De vorige keer is de pier voor 1 gulden gekocht door Van der Valk, dat er voor 20 miljoen in heeft geïnvesteerd. "Het opknappen om het weer terug te brengen in de staat van de jaren negentig is iets meer dan een miljoen. Dan kost het ongeveer 50 duizend euro per jaar als je het wil houden zoals het is. Dan kan je er ook geld mee verdienen. Want vergeet niet dat Van der Valk er geen geld aan kon verdienen omdat ze er 20 miljoen in geïnvesteerd hadden. Daar moest rendement op worden gemaakt. Dat was niet mogelijk."

Veel mensen gaan tegenwoordig naar Noordwijk of andere plekken. Scheveningen is niet langer the place to be. Kunnen oude tijden herleven? Udink: "Het hangt er van af wat je van de pier maakt. Wat ik vandaag aan denkrichtingen heb gezien, stemt mij en de gemeente heel positief."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen