Nieuws26 apr '16 14:32Aangepast op 26 apr '16 14:48

Binnenhof: 50 miljoen extra voor kortere verbouwing?

Auteur: Mark Hulstein

De grootscheepse verbouwing van het Binnenhof komt nu echt dichterbij. Er zijn nog drie verbouwvarianten over waar het parlement uit kan kiezen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit een brief die minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst vanmorgen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De verbouwing gaat ongeveer 5,5 jaar duren en 475 miljoen euro kosten.

De Eerste Kamer had nogal moeite met 5,5 jaar weg zijn van het Binnenhof. Terwijl de Tweede Kamer het meeste last heeft van de verbouwing. Daar moet heel veel gebeuren. Er is dus nu een tweede variant: eerst het hele Binnenhof leeg. Maar de Eerste Kamer, de Raad van State en Algemene Zaken met het Torentje komen sneller weer terug op het Binnenhof, al na 2,5 jaar. Dan duurt het voor de Tweede Kamer 6,5 jaar dat ze weg moeten naar het gebouw van Buitenlandse Zaken. De verbouwing wordt dan ook 7,5 miljoen euro duurder.

Er is dus ook een derde variant. Dan blijft de Tweede Kamer nog even open en in bedrijf. De Eerste Kamer is dan als eerste aan de beurt en dat duurt drie jaar. En als dat klaar is, dan is de Tweede Kamer aan de beurt voor vier jaar. De Eerste en Tweede Kamer zijn dan beide het korst weg, maar dat kost wel 50 miljoen euro extra. Het totaalplaatje komt dan op 525 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen