Nieuws15 aug '12 13:14Aangepast op 15 aug '12 17:52

Minder treinen door noodweer

Auteur: Arjan Meesterburrie

Wegens het verwachte onweer rijden er woensdagmiddag vanaf 17 uur minder treinen op een aantal trajecten. Met de maatregel wil de NS voorkomen dat het treinverkeer vastloopt.

Het gaat om zes trajecten: Rotterdam-Amsterdam, Den Haag-Utrecht, Rotterdam-Amersfoort, Rotterdam-Maassluis West, Rotterdam-Gouda Goverwelle en Den Haag-Gouda Goverwelle.

Volgens de NS is er door het weer extra kans op verstoringen. Het onweer gaat volgens de voorspellingen namelijk lokaal gepaard met bliksem en zware windstoten. Daardoor kunnen elektrische installaties beschadigd raken of kunnen er bomen op de bovenleiding vallen.

Advies
"Het is helemaal op advies van het KNMI", vertelt NS-woordvoerder Martijn Kamans. "We gaan in de zes trajecten half uur-diensten rijden in plaats van kwartier-diensten."

"Door de vakantietijd zitten er op dit moment minder mensen in de treinen en bovendien is woensdag altijd een rustigere dag, dus we hoeven de treinen niet te verlengen."

Rover
De organisatie van reizigers in het openbaar vervoer Rover vindt de maatregelen van de NS wat paniekerig. "Je hebt het gevoel dat hemel en aarde vanavond vergaan. Dan valt het hopelijk mee. Het is paniekerig brengen en een informatiestroom die verre van volledig is. Door het noemen van de lijnen weet je niet precies wat er uitvalt", zegt Aldo Markus van de reizigersvereniging.

De Haagse afdeling van Rover vindt het vreemd dat treinen op voorhand uit de dienstregeling worden gehaald. "Treinen moeten juist een alternatief bieden voor mensen die door het slechte weer niet de weg op kunnen."

"Zorg nou vooral dat je spoorwegstelsel in orde is. Zorg dat je kunt omrijden met de treinen die gestrand zijn en dat je kunt uitwijken als er ergens iets vastloopt. Er zijn altijd omleidingsroutes. Zorg dat je dat soort dingen in een draaiboek klaar hebt liggen en ga niet mensen in het ongewisse laten die straks weer als haringen in een ton in veel te korte treinen staan", zegt Markus.

Blikseminslag
Ed Pols, bliksem-expert bij Van der Heide Bliksembeveiliging kan zich de zorg van de NS wel degelijk voorstellen. "Wat er gebeurt bij een blikseminslag in bijvoorbeeld een bovenleiding is dat treinen in dat traject beschadigd raken en niet verder kunnen rijden, óf de bovenleiding beschadigd raakt."

Voor de inzittenden van de trein is er nog niet zo gek veel aan de hand, maar de spullen zijn stuk, waardoor de trein niet verder kan. "Dat is voor de NS een heel groot probleem, want die treinen staan ergens tussen stations in in the middle of nowhere. Als je dan meerdere treinen hebt die allemaal stilstaan is de evacuatie niet meer te overzien."

Er wordt al jaren gewerkt aan het beschermen van elektronica en seinregeling op de belangrijkste knooppunten. "Maar als je de treinen en de treinvoeding wilt beveiligen tegen bliksem moet je zo ongeveer bij elk portaal iets aan overspanningsbeveiliging doen, en dat kost miljarden."

Veel kritiek via Twitter
De NS krijgt van twitteraars veel kritiek op het uitkleden van de dienstregeling, voordat er ook maar één windstoot of bliksemschicht voorbij is gekomen:

- "Onweer verwacht tussen 19 en 20 vanavond, maar faaltent NS laat al vanaf 17 uur minder treinen rijden. Ongelofelijk!"

- "Ah, het is (nood-)weer zo ver. De NS zet zich compleet voor lul"

- "Het is altijd wat. Als er een paar bladeren op het spoor liggen, ligt heel de NS plat. Niet te geloven!"

- "Ze zijn gek geworden bij de NS"

De NS pareert die kritiek door te stellen dat de voorzorgsmaatregelen juist zullen voorkomen dat het treinverkeer echt ontregeld raakt en er veel vertragingen onstaan.

Reisplanner
NS Hispeed rijdt wél volgens de normale dienstregeling. De NS heeft inmiddels de Reisplanner bijgewerkt en belooft dat er via ns.nl en het twitter-account @NS_online steeds de meest actuele informatie beschikbaar komt.

Voorspelling KNMI
Het KNMI meldt dat het onweer in de loop van de avond vanuit Zeeland over het land trekt. Het gaat volgens de meteorologische dienst om klassiek zomeronweer. "Het kan plaatselijk pittig zijn, maar dat hoort bij onweer", meldt een woordvoerder.

De buien bereiken waarschijnlijk rond 7 uur 's avonds Zeeland Het KNMI heeft code geel afgegeven; een waarschuwing voor kans op onweer en voor een deel van het land ook windstoten.

De Parade
Ook Theaterfestival De Parade, dat de tenten heeft opgeslagen in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam, houdt de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten. Het grootste gevaar vormen takken die van bomen kunnen waaien en op tenten terecht kunnen komen.

De tenten zelf kunnen door hun stalen frames en houten vloeren en wanden niet makkelijk omwaaien of instorten, laat een woordvoerder van de Parade weten.

Open met windkracht 10
Bij dreiging van groot gevaar zal het theaterfestival sluiten en moeten bezoekers het terrein verlaten. In 2009 heeft De Parade een keer een deel van het terrein afgezet in verband met vallende takken. "Maar we zijn ook een keer open geweest met windkracht 10 en toen is er niks gebeurd'', zegt de woordvoerder.

In de 22-jarige geschiedenis van het rondreizende theaterfestival is nog nooit een tent ingestort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen