Nieuws15 feb '13 13:17Aangepast op 15 feb '13 16:50

'Nationalisatie SNS was niet nodig'

Auteur: Remco Tomesen

Zonder overheidsingrijpen was de kas van SNS mogelijk medio februari leeg geweest. Dat zei landsadvocaat Eric Daalder vandaag. Hij reageerde daarmee op kritiek dat 'nationalisatie niet nodig was'.

Minister Dijsselbloem heeft er alles aan gedaan om nationalisatie van SNS Reaal te voorkomen, maar er was geen andere weg, reageerde landsadvocaat Eric Daalder op het beeld dat advocaten van aandeel- en obligatiehouders vandaag schetsten bij de Raad van State. Deze zeiden dat nationalisatie niet nodig was geweest.

Spaarders namen in de tweede helft van januari in zo'n hoog tempo geld weg bij SNS Reaal, dat zonder overheidsingrijpen de kas mogelijk medio februari leeg was geweest, zei landsadvocaat Eric Daalder. Veel beleggers die bezwaar hebben gemaakt tegen de nationalisatie van SNS plaatsten vraagtekens bij de uitstroom van spaargeld bij de bank en verzekeraar. Die zou mogelijk zijn overdreven.

Willekeurig
Tijdens de zitting ging het vooral over de vraag of de staat bevoegd was om SNS te nationaliseren. Advocaten zeggen dat de nationalisatie 'willekeurig' was en 'niet proportioneel'. Ook was er volgens hen 'geen verantwoorde rechtsgang'. Ze betwijfelen of nationalisatie wel nodig was om de stabilisatie van het financiële systeem te garanderen.

Een advocaat van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB): "De minister heeft alternatieven onvoldoende beproefd. En dat is zuur, want dit zou het laatste redmiddel moeten zijn. Er waren alternatieven geweest."

Taxatierapport
Volgens een advocaat zou de minister ook 'buiten de grenzen van de interventiewet' zijn getreden. Hij mag een bank redden, zo zegt hij, als het financiële systeem in gevaar komt, maar dat betekent volgens hem niet dat hij ook achtergestelde obligatiehouders mag onteigenen.

Wat ook ter discussie staat is de waardering van de vastgoedportefeuille. Daarover zijn twee rapporten verschenen, waarvan er één vrij positief is en de ander juist negatief over de waarde van de portefeuille.

Te laat
Volgens Pieter Lakeman had minister Dijsselbloem vier maanden eerder moeten ingrijpen bij SNS Reaal. Volgens Lakeman, onder meer bekend van zijn rol bij de ondergang van DSB waar hij opriep tot een bankrun, had Dijsselbloem honderden, zo niet duizenden beleggers een flinke strop kunnen besparen. "Maar hij had er kennelijk geen trek in.'' Zijn eigen cliënten kochten op 11 januari nog aandelen. "Niet op mijn advies overigens'', grapte Lakeman.

De nationalisatie was volgens Lakeman niet nodig. De overheid had het kapitaal van SNS ook zonder onteigening kunnen versterken, zei hij. De reden dat daarvoor niet is gekozen 'zal wel van politieke aard zijn'.

Gerelateerde artikelen